Guia d'iniciatives en educació de drets
Dirigida a col·legis, escoles i instituts interessats en l'educació en drets de la infància i l'adolescència

- Aquest manual se centra en les iniciatives bàsiques necessàries per a qualsevol centre educatiu interessat a integrar en la planificació un enfocament de drets d'infància i adolescència.
- Pot ser útil també per aquells centres educatius que, durant un temps desenvolupant el programa, vulguin consolidar els avenços.
También disponible en: CAS | EUS | VAL
Si treballeu en un col·legi, escola o institut, aquest manual us pot servir per entendre millor el context de l'educació en drets d'infants, el compromís que suposa abordar-la i l'impacte positiu que té sobre els centres que la introdueixen en el seu projecte educatiu.
L’educació en drets com a marc
L’educació en drets de la infància i l’adolescència és un enfocament educatiu inspirat per la Convenció sobre els Drets de l’Infant (CDI). La CDI és el tractat internacional amb major suport de la història i que forma part de la legislació espanyola des de l’any 1989, i és de compliment obligatori desenvolupar lleis, polítiques i procediments que compleixin i desenvolupin els seus preceptes. Això afecta de manera especial els centres educatius, ja que directament la llei els converteix en un dels garants del dret a l’educació d’infants i adolescents i, indirectament, en responsables del compliment de la resta dels drets de la infància en els espais i durant els temps escolars.
L’educació en drets com a marc:
- Fer explícit l’enfocament de drets permet a tota la comunitat educativa (inclosos els infants mateixos) participar-hi, la qual cosa facilita el compromís en diferents àmbits i contribueix al clima escolar.
- El marc de drets de la infància aporta un fil conductor a diferents activitats del projecte educatiu, i les agrupa de manera que l’interès superior de l’infant queda al centre.
- El fet d’incorporar els drets de la infància en el dia a dia escolar, de manera vivencial, fomenta el desenvolupament de les capacitats de cada estudiant, fet que els permet assolir el seu màxim potencial.
- L’enfocament de drets és incompatible amb la discriminació, de manera que la comunitat educativa avança per trobar formes de convivència i entesa que no deixin ningú enrere.
T'interessa si: treballes a un centre educatiu i t'interessa disposar d'una guia amb les claus bàsiques per implementar un enfocament educatiu basat en els drets de la infància i l'adolescència.
Conceptes clau: educació en drets, infància, adolescència, protecció, benestar, convivència, participació, desenvolupament sostenible, ciutadania global, comunitat escolar, intervenció educativa, prevenció, planificació, avaluació.
Dirigit a: Equips directius de centres educatius, docents, educadors, institucions educatives
Disponible en PDF a: CAS | CAT | EUS | VAL
Edita: UNICEF Espanya, 2024
Com utilitzar aquesta guia
Aquesta guia inclou 11 passos per avançar en un enfocament d'educació en drets de la infància i l'adolescència:
- Integració dels drets de la infància i l’adolescència en el Projecte Educatiu de Centre (PEC)
- Inclusió d’activitats de drets en la Programació General Anual (PGA)
- Autoavaluació institucional i pla d’acció
- Formació docent en drets de la infància i l’adolescència
- Anàlisi de riscos
- Elaboració de protocols d’acció davant la violència
- Pla de prevenció de l’assetjament escolar
- Promoció d’estructures de participació
- Activitats relacionades amb el desenvolupament sostenible
- Prevenció de manifestacions d’odi i discriminació
- Educació sobre drets digitals
También disponible en: CAS | EUS | VAL
#gotesUNICEF
Curses solidàries
Posa la teva gota!
Cada curs, milers d'estudiants es mobilitzen a les escoles i els instituts per donar suport al treball d'UNICEF en aigua, medi ambient i emergències humanitàries. Voleu sumar les vostres gotes?


