A la Costa d’Ivori hi ha vora 800.000 xiquets que no poden anar a escola a causa de la crisi
La crisi política desfermada per les eleccions presidencials a la Costa d’Ivori que hi hagué al novembre ha provocat el tancament de moltes escoles a tot el país. Es calcula que hi ha prop de 800.000 xiquets que esperen tornar a escola.
“El lloc dels xiquets és l’escola, on poden aprendre i sentir-se segurs”, ha afirmat el representant d’UNICEF a la Costa d’Ivori, Agostino Paganini.
“Els xiquets no han de ser ostatges d’un conflicte polític i estar exposats a ser reclutats per grups armats, al treball forçat, a la violència sexual, a l’abús, al tràfic de persones i a les malalties”, ha afegit.
Centres temporals d’aprenentatge
UNICEF, Save the Children i altres entitats aliades treballen perquè els xiquets tornen a escola tan prompte com siga possible. S’han muntat escoles temporals en llocs comDuékoué, situat a l’oest del país i on des del mes de gener hi ha 15.000 refugiats.
Això cobrix només una part del nombre de xiquets que necessiten anar a escola. I la situació s’ha agreujat perquè al nord del país una crida a la desobediència civil ha entrebancat l’obertura de les escoles. S’estima que el60% dels mestres no estan disponibles a causa de la inseguretat creixent.
Al sud les escoles públiques s’han anat obrint els últims mesos, però l’impacte de la crisi afecta les famílies: l’economia està paralitzada, hi ha gent que perd la faena i els bancs estan tancats.
Esta situació posa en perill la situació de les famílies, quecada vegada tenen menys accés als dinersnecessaris per a alimentar els fills ienviar-los a escola. A més a més, el preu dels aliments també s’ha disparat des de principi d’any.
Xiquets que fan faena al carrer
L’efecte del tancament d’escoles és ben visible arreu del país. A Bouaké, una ciutat del centre de la Costa d’Ivori, els carrers van plens de xiquets que venen tot de productes a fi de guanyar uns pocs diners i ajudar a mantindre la família.
Arthur, de 12 anys, és un d’estos xiquets. Està matriculat en sisè curs, però l’escola està tancada des del setembre. Mentrestant va fent la viu-viu venent articles de perfumeria i vol tornar a escola tan bon punt òbriga a fi continuar estudiant i ser enginyer.
L’impacte de la pobresa
UNICEF fa tot el possible per ajudar les famílies a dur els fills a escola. Així, en totes les escoles que s’obrin, UNICEF distribuïx material escolar com ara llibres, bolígrafs, llapis, maquinetes de fer punta, gomes d’esborrar, etc.
La veritat, però, és que la qüestió de l’educació a la Costa d’Ivori és complicada perquè la pobresa crònica agreuja la situació. “Si els xiquets no poden anar a escola durant una crisi, són més propensos a abandonar-la i no tornar-hi mai més, encara que la crisi s’haja acabat”, afirma el director de Save the Children a la Costa d’Ivori, Guy Cave.
Durant un cert temps es va considerar que la Costa d’Ivori era un model educatiu de qualitat en aquella zona, però després dels conflictes civils que han anat repetint-s’hi des del 2002,la matriculació de xiquets en edat escolar no arriba al 60%.
La falta d’aigua a Gaza i Cisjordània
L’aigua és una de les necessitats bàsiques de la vida. A la franja de Gaza els xiquets s’enfronten dia rere dia a la manca d’este recurs. UNICEF treballa per proporcionar aigua potable a la població afectada.
Es calcula que el 97% dels habitants de la franja de Gaza té accés a sistemes de distribució de l’aigua per canonades. No obstant això, el subministrament és intermitent i es calcula que l’aigua que prové del 85% de les fonts no és apta per al consum humà.
Els xiquets, a causa d’esta situació, corren perill de contraure malalties transmeses per l’aigua i les famílies es veuen obligades a comprar aigua per al consum i per la qual paguen grans quantitats de diners. Això provoca més despesa econòmica en famílies que ja es troben en situació de pobresa.
UNICEF treballa per proporcionar aigua potable a la població
UNICEF, en col·laboració amb els governs del Japó, d’Austràlia i d’Espanya, ha instal·lat a la regió meridional de Gaza sis plantes de dessalinització que proveïxen d’aigua unes 60.000 persones.
També ha instal·lat bombes d’aigua i ha donat suport a la distribució a través de camions cisterna, que duen aigua a 151 escoles en zones vulnerables a què assistixen més de 70.000 alumnes.
“Col·laborem de manera permanent amb la Direcció de Recursos Hídrics de Palestina, l’empresa municipal de subministrament d’aigua de la zona costanera de Gaza, entre d’altres, a fi de fornir aigua potable, de bona qualitat i de manera fiable i assequible, als xiquets i les famílies de les zones més vulnerables”, ha indicat Jean Gough, representant especial d’UNICEF per a Jerusalem i el territori palestí ocupat.
Beneficis per a les famílies
Nagham, de set anys, ja no té por que l’aigua no estiga en bon estat. Abans a casa havien de comprar aigua. Després de la instal·lació d’un equip de dessalinització prop de casa, amb l’ajuda d’UNICEF, la família gaudix actualment de subministrament per conducció d’aigua potable a casa.
Escassetat d’aigua a Cisjordània
A uns 40 quilòmetres de distància els xiquets de Cisjordània tenen el problema de l’escassetat d’aigua a causa de la falta de pluja i de les restriccions a la perforació de pous imposades per Israel.
“En col·laboració amb UNICEF i gràcies a l’ajuda dels donants hem pogut fer pous d’aigua, instal·lar bombes i equips de dessalinització i oferir capacitació al nostre personal”, ha afirmat Shaddad Attili, ministre de Direcció de Recursos Hídrics de Palestina.