A l’escola, fora de perill: recursos educatius sobre pau, no-violència i bon tracte
Et presentem la guia d’activitats i recursos per al curs 2018/2019, plena de propostes i idees per educar en la pau i la no-violència.
Els materials educatius “A l’escola, fora de perill. Aprenent en entorns protectors” contribueixen a abordar a les escoles la violència mitjançant l’educació en la pau, la no-violència i el bon tracte. L’educació, particularment quan té un enfocament de drets d’infància, valors i ciutadania global, ens permet entendre els conflictes: la seva naturalesa, la seva evolució i les estratègies de resolució associades. També contribueix a comprendre més bé les emocions humanes, les expectatives, les relacions de poder i altres elements de les nostres relacions personals i socials. El desenvolupament d’aquestes competències és clau al segle XXI.
Una responsabilitat compartida
Els nostres materials educatius per a aquest curs aborden aquest tema des d’una doble perspectiva:
El dret a la protecció
La violència és una lliçó difícil d’oblidar que cap infant no hauria d’aprendre. La violència obstaculitza l’aprenentatge i és perjudicial per al benestar de la infància: disminueix l’autoestima, redueix l’assistència, redueix les qualificacions, fa que molts infants abandonin l’escola i pot donar lloc a problemes greus de salut. Tots els infants i adolescents tenen dret a viure en un entorn segur i a conèixer com es poden protegir de la violència, el maltractament, l’abús o la negligència.
Una educació lliure de violència és un requisit inqüestionable en una societat democràtica: les aules no poden ser indrets on l’alumnat se senti insegur; els continguts didàctics han de ser lliures d’idees que donin suport o justifiquin la violència; els centres educatius no han de ser objectiu d’atacs, i la convivència escolar no es pot convertir en font d’estrès, angoixa o inquietud per a l’alumnat, el professorat ni les famílies.
El dret a l’educació
L’educació té el potencial de dotar a les persones de les eines necessàries per fer innecessària la violència. Des dels centres educatius es pot adoptar un rol decisiu en l’enfortiment de la prevenció de la violència i la resposta davant d’aquesta dins de l’escola. En adoptar un enfocament de drets d’infància i ciutadania global, tota la comunitat educativa (docents, famílies, els estudiants mateixos…) es fa responsable de la creació d’entorns d’aprenentatge segurs. És clau promoure que tant els estudiants com els docents i les famílies coneguin els seus drets i respectin els drets dels altres.
Educar en la no-violència és possible i, a més, és necessari per construir una ciutadania responsable, solidària i crítica. Des de l’àmbit educatiu és possible emprendre passes decisives per posar fi a la cultura de la violència, involucrant en aquest esforç tota la comunitat escolar.
Els materials didàctics
El conjunt de materials educatius per al curs 2018-2019 inclou la proposta de mobilització escolar La vacuna del bon tracte i els materials didàctics següents:
- Guia de curs: la guia impresa s’envia per correu durant el mes de setembre als centres registrats en el programa educatiu d’UNICEF i també es pot descarregar en format PDF.
- Activitats per etapa: la guia inclou enfocaments didàctics per als diferents nivells educatius i propostes d’activitat per a Infantil, Primària y Secundària/Batxillerat
- Glossari: els materials es complementen amb un glossari de termes relacionats amb la pau, la no-violència i el bon tracte.
Els materials didàctics estan disponibles en castellà, català, eusquera, gallec, valencià i anglès.
T’hi uneixes?
Com més centres educatius, docents, famílies i estudiants es comprometin a una educació basada en els drets de la infància, més possibilitats tindrem de plantar cara a la cultura de la violència. Per a això, l’educació en la no-violència és clau. L’educació pot ser la vacuna contra la violència que tots estem esperant!
Recursos educativos de la guía del curso 2018/19: A salvo en la escuela
Únete al programa
Forma parte de nuestra red de centros educativos comprometidos con los derechos de la infancia
- Tendrás acceso gratuito a los materiales educativos del programa.
- Recibirás información personalizada.
- Podrás publicar y compartir en el blog las experiencias de educación en derechos de tu centro educativo.