"Somnis de butxaca", un informe que recull la situació dels menors immigrants a Espanya
"Somnis de butxaca", una radiografia completa de la situació dels menors estrangers no acompanyats que arriben a Espanya, conté testimonis punyents de molts d’estos adolescents i aspira a convertir-se en una eina eficaç per a tractar el problema dels menors immigrants en risc d’exclusió social.
“Tenia les mans entumides d’agarrar-me tant fort a la corda intentant no caure al mar quan les ones em colpejaven.Enarribar-hi, no podia obrir les mans ni moure els dits. No tornaria a repetir l’experiència”. Amb estes paraules, un jove marroquí relata l’odissea que visqué per a arribar a la costa espanyola en una fràgil barca.
Estos testimonis i d’altres, tan commovedors com reals, van inclosos en un informe exhaustiu titulat Somnis de butxaca, editat per UNICEF España en col·laboració amb Banesto. L’informe, elaborat per tres experts del grup de recerca Infància i Famílies en Ambients Multiculturals (IFAM) i la Fundació Pere Tarrés-Universitat Ramon Llull, tracta la situació dels menors en risc d’exclusió social.
La publicació constituïx una radiografia del fenomen dels immigrants menors d’edat i no acompanyats que arriben al nostre país. Explora i analitza les noves nacionalitats d’estos menors, els canvis en les rutes, les pautes migratòries i els processos d’integració a Espanya.
El propòsit de l’estudi és ampliar els horitzons i proporcionar elements sòlids d’anàlisi que es traduïsquen en augment del benestar dels xiquets i adolescents que residixen a Espanya. Khaled, marroquí, Viki, búlgara, i Paul, camerunés, van tindre una infància plena de privacions als països d’origen i van arribar a Espanya amb el deler de complir els seus somnis: estudiar, aprendre una professió i gaudir d’una vida digna. La majoria ha hagut de sobreviure a dolorosos episodis de maltractament, violència o explotació sexual.
Una vida complicada
Alguns van aconseguir tornar als llocs d’origen després de constatar que la vida a Europa no era tan fàcil com els havien dit abans d’emigrar.D’altres encara són a Espanya, acollits en centres de menors on reben alimentació, atenció adequada i aprenen una professió que, amb el temps, puga ajudar-los a convertir els seus somnis en realitat.
Un altre dels objectius de l’informe és investigar la feminització creixent del fenomen de la immigració de menors no acompanyats, tant pel que fa a les menors detectades pels sistemes de protecció com les que no ho han sigut i poden trobar-se en situació de risc social. Per a l’elaboració del llibre s’han fet 247 entrevistes, 94 a professionals i 153 a menors.
Consulta l’informe Somnis de butxaca