Crisi de Síria: campament de Zaatari, el repte de ser quelcom més que un refugi

Ja estem a Amman. Una ciutat en progrés constant que té una banda modern i atractiva, en un país petit (de la mida d'Andalusia) que des de la seva estabilitat juga un paper molt important de coixí a l'Orient Mitjà. Hi ha molt trànsit i estem a 70 quilòmetres de Zaatari.
 
Anem amb la Diana Valcárcel, la nostra directora de Comunicació, i l'equip de l'Àngels Barceló i la SER. Es veu un parc automobilístic modern i un urbanisme molt extens amb caràcter propi i de tons uniformes, blanquinosos i beixos, encara que irregular atès que la ciutat està plena de turons.
 
La sortida ens transporta a un paisatge més àrid, ondulat i pedregós, d'aspecte desèrtic, on sorgeixen d'aquí i d'allà edificacions dispars. Alguns controls abans del camp ens alerten que estem prop de la frontera amb Síria i en la ruta de l'Iraq, i es barregen amb tendes de fruites i verdures. Les restes de plàstic pinten els camps on les cabres pasturen al seu gust.
 
Entrem al campament amb els primerscontenidors usat com a oficines. Es barregen les tendes botigues i petites edificacions d'uralita al costat d'instal·lacions de gestió del camp més grans que estan reixades. Allí apareixen els emblemes d'UNICEF per tot arreu al costat dels d'ACNUR.
 
El primer que fem és visitar una escola de nenes, gran, neta i ben organitzada on estudienalumnes de 3 a 14 anys que han nascut al camp i d'altres que van anar a l'escola a Síria i tenen records tremends de la guerra, els bombardejos i els refugis. Se les veu contentes, tot i que no felices, ja que les seves vides són precàries però somriuen perquè aprenen.
 
Els lliurem una banderola desplegable amb elsmissatges dels infants espanyols dirigits a ellesi s'emocionen, donen les gràcies i escriuen en el llenç missatges d'agraïment. Sembla una escola espanyola de barri o d'una zona rural. Les nenes no saben on és Espanya i els expliquem que es troba a l'altra punta de la Mediterrània.
 

ZAATARI: EL MAjOR PROjECTe D'ABASTament D'AiGUA EN qualsevol CAMP DEL Món

D'allí passem al sistema d'abastament d'aiguaper al camp que gestiona UNICFF i que reparteix cada dia 3 milions de litres d'aigua. Allà, l'Ahmad ens explica la complexa organització i logística que permet que 60 camions cada dia facin el repartiment amb un sofisticat sistema de dipòsits per zones i de tancs familiars. Cada persona té dret a 35 litres per dia i una mica més de 40 a l'estiu. És, segons l'Ahmad, que porta gairebé cinc anys com a encarregat, el major projecte d'abastament d'aigua en qualsevol camp del món.
 
Posteriorment ens vam traslladar a l'anomenada 'Avinguda dels Camps Elisis', un eufemisme de gairebé 2 quilòmeters de llarg en on floreixen, gairebé més que en l'esmentada avinguda de París, centenars de botigues, petites botigues de queviures i llocs de menjars. Ens fixem en una pastisseria i un petit bar on comprem dolços, que estan boníssims. Els preguntem als seus amos com van arribar a muntar els negocis i ens contesten que a través d'estalvis o petits préstecs, amb molt d'esforç. Veiem que alguns diners corren i que hi ha una certa economia i comerç que sorgeixen per microemprenendors.
 
Per fi vam visitar una escola gestionada per UNICEF i Save the Children que proporciona 'seguretat, formació i connexió' en uns barracons per a infants que no van a l'escola perquè fan petits treballs fora del camp. Aquí reben, amb el mètode Makani, educació informal, desenvolupen habilitats físiques i juguen i es connecten per Internet. A Za'atari hi ha 9 escoles i 21 centres Makani d'educació informal gestionats per Unicef, a més dels 36 espais amics de la infància on milers de nens i nenes reben educació bàsica.
 
Acabem la primera visita a Z'aatari. Ha estat intensa i commovedora. Són milers de retalls d'històries increïbles d'heroisme i supervivència i amaguen l'anhel de podertornar a Síria quan es pugui. Quan? Mentre el procés de treva tracta de consolidar-se i la Conferència de Ginebra sobre Síria arrenca a batzegades amb la mediació de les Nacions Unides, i del meu amic Stéfano, aquí es tracta de sobreviure.
 

ZAATARI: UNA COMPLExA PASsARel·lA ENTRE EMERGèNCIA i DESenvolupament 

El camp de Zaatari sembla ja gairebé un assentament consolidat, una ciutat de 80.000 habitants que encara que no ho vulguin, té ja el repte de ser alguna cosa més que un refugi, i es planteja poder oferir alguna possibilitat d'inserció econòmica i social als seus habitants. Es tracta de la famosa i complexa passarel·la entre l'emergència i el desenvolupament. Za'atari, al final, podria acabar sent una ciutat amb edificis estables, potser envoltada de nous campaments si no es posa fi a la guerra.
 
Queda per a mi clar l'esforç sobrehumà del govern i el poble jordà que amb la seva modesta economia (5.000 euros de renda per càpita) ha respost amb una acollida descomunal i generosa. També es veu la mà solidària de les agències de cooperació i moltes ONG i governs descentralitzats que permeten compensar allà on Jordània no arriba. En aquests 5 anys de guerra, 11.000 milions de dòlars han arribat a la regió afectada per la guerra com a ajuda.
 
El Comitè Espanyol d'UNICEF ha mobilitzatgairebé tres milions d'euros per a l'emergènciagràcies als nostres socis, empreses i aliats. Vull destacar les importants aportacions de la Diputació Foral de Biscaia, dels governs de Castella i Lleó, Navarra, Castella la Manxa, Balears, de les ciutats de Saragossa, Valladolid, Logronyo, etc. A Zaatari es nota la cooperació d'UNICEF i els seus tècnics, BRAVO, GRAN TREBALL, i la de moltes entitats espanyoles. Junts vam salvar vides i tractem de donar esperança als 8.400.000 infants afectats pel conflicte sirià.
 
Gràcies de tot cor. Contribueix perquèno hi hagi una generació perduda. Truca al 902 314 131 per fer-te soci o col·labora amb aquesta emergència.
 
Post escrit per Carmelo Angulo, president d'UNICEF Comitè Espanyol