Dia Mundial del Refugiat: acollir és humà

La plaça de l'acolllida número 1 és un nom real. Es tracta d'una petita plaça als afores de Sevilla. Li van posar aquest nom quan es va inaugurar allà un dels Centre d'Acollida a Refugiats que hi ha a Espanya.

Des d'aquesta plaça, aquest 20 de juny, Día Mundial dels Refugiats, a UNICEF diem alt i fort queacollir és humà i és possible.

Ho hem vist i ho hem viscut d'una forma molt especial amb la Mina, la Lucia, l'Ahmed, l'Òscar, l'Àngela, l'Alpha i en Rafael. Les seves històries i moltes altres tenyeixen de verd esperança les fotos més fosques de la tragèdia que estem vivint.
 
El número de refugiats al món no deixa de créxier. Aquest any la xifra de refugiats i desplaçats torna malauradament a batre records. Més de 65 milions de persones es troben en aquesta situció i més de la meitat són infants.
 
Milions de nens i nenes que són perseguits en diverses parts del món per tenir un color diferent de pell, dir-li a Déu un nom diferent, oposar-se a entrar a les files d'un grup armat o a casar-se amb un senyor 30 anys més gran
 

DÍA MUNDIAL DEls refugiats: demanem el compliment del dret internacional

Per escapar, l'única sortida és fer un viatge que en moltes ocasions és llarg i perillós i, tot i que aconsegueixen arribar, segueixen afrontant obstacles i discriminació. En el que va d'any, s'han produït més de 45 atacsa centres d'acollida de refugiats a Alemanya i elsdiscursos polítics xenòfobs cada vegada tenen més quota de pantalla.Hi ha molta feina a fer en totes les etapes del camí: enorigen, als països pels quepassen i en els països dedestinació. En totes elles, des UNICEF estem actuant: tendint unaprimera mà, oferint un espai de respir, demanant als responsables polítics el compliment del Dret Internacional i el principi de l'interès superior de l'infant.En el marc d'aquesta crisi, el desbordament de molts sistemes d'acollida a Europa i els errors del sistema de protecció de menors han provocat que els infants estiguin llargs mesos, tota una vida des de la seva perspectiva, en llocs com barraques militars o altres allotjaments temporalsi inadequats, en els quals no s'ha garantit l'accés a l'educació, salut o suport psicosocial que tant necessiten i al qual tenen dret.En llocs com Grècia o el nord de França, la situació segueix sent moltcrítica. En moltes ocasions, tampoc s'ha garantit la seguretat i hi ha infants que han estat víctimes d'episodis de violència, abús i explotació molt greus.
 

DÍA MUNDIAL Dels refugiats: UN Repte que es juga en allò qüotidià

L'actitudi la implicacióde tota la societatés vital en els processosd'acollida dels infantsrefugiats. Però, en lesprimeres etapes, tambécal comptar amb suficientsrecursos i personalespecialitzat. Arribena les nostres ciutats amb unsentiment dedesarrelament gran,sense conèixer la llengua iamb experiènciesmolt traumàtiques en les seves petites motxilles.
 
A Espanya, com en altres indrets d'Europa, hi ha precioses històries d'èxits d'integració: infants que viuen ja amb els seus pares en un pis, parlen el nostre idioma, coneixen la nostra cultura, van a l'escola i al pediatre, fan esport i tenen amics del seu entorn... Però també sabem que molts es troben amb resistències i obstacles, com és el cas dels adolescents no acompanyats que estan en centres de menors.
 
La integració dels infants refugiats i emigrants és un repte de llarg recorregut que es juga en allò qüotidià: a l'escola, al barri, a la comunitat de veïns. Requereix esforç i implicació. No només per part dels que arriben, sinó també pels que ja hi estem. I en aquesta festa de la diversitat, els infants en són veritables protagonistes. Són els primers en adaptar-se, els que tenen més facilitats en fer amics, els que abans et donen el bon dia en la teva llengua.
 
Acollir és humà, espontani i natural. Per això és meravellós i sempre sorprén. Només falta que no ens n'oblidem quan passi de ser nou i extraordinari, a qüotidià.
 
Post per Sara Collantes, especialista en polítiques d'infància d'UNICEF Comitè Espanyol.