Vídeo: Els ODS i el dret a una alimentació saludable
Vídeo: El dret a una alimentació saludable i els ODS
Utilitza aquest vídeo a Primària i darrers cursos d'Infantil per introduir activitats a l'aula sobre els ODS i el dret de la infància a una bona nutrició.
Aquest vídeo pertany a la sèrie "17 objectius per defensar els drets de la infància", amb l'Ody com a protagonista.
L'Ody ens ajuda a entendre la relació que hi ha entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i un dret de la infància molt important: el dret a una alimentació saludable.
Comprendre que una bona alimentació va més enllà de "menjar molt" o "menjar el que sigui", és un aprenentatge la consolidació del qual és clau al llarg d'educació primària. Aprendre a més a més les relacions que hi ha entre una alimentació adequada i la salut o el consum responsable, ajudarà nens, nenes i adolescents a prendre decisions responsables i amb criteri sobre els seus hàbits nutricionals a mesura que creixen, cosa que reforçarà el seu dret a la nutrició.
Quins són els ODS que més influeixen en aconseguir una nutrició adequada per a tots els nens i nenes a tot el món? Descobreix-los amb l'Ody!
Nota: locució del vídeo en ESP
Per a quins nivells educatius està recomanat aquest vídeo?
Aquest vídeo pertany a la sèrie "17 objectius per defensar els drets de la infància" en què l'Ody, un personatge ingenu, curiós i ple d'energia, ens ajuda a descobrir a l'aula la relació que hi ha entre els ODS i els nostres drets.
Algunas consideraciones:En funció del grau de maduresa de cada grup, els vídeos que protagonitza l'Ody poden ser interessants per a nens i nenes al llarg d'educació primària o que estiguin finalitzant educació infantil. Algunes consideracions:
- L'Ody és un personatge neutre, una mica desmanegat i de color blau. La seva personalitat és curiosa i bondadosa i sempre vol entendre bé les coses i ajudar els altres a comprendre-les també. Pot despertar simpatia en nens i nenes de totes les edats però els més petits poden espantar-se (per la seva aparença) i els preadolescents poden considerar que el personatge és molt infantil per a ells. És important valorar no sols l'edat, sinó el grau de maduresa del nostre grup.
- Tot i que el guió és molt senzill i aporta unes pistes bàsiques comunes per a tots els nivells, obre l'opció de generar debat de més profunditat i iniciar activitats de diferent complexitat, en funció del nivell de la nostra aula.
Algunes preguntes per a l'aula
- Qui és l'Ody? Què fa en aquest vídeo?
- Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)?
- De quin ODS es parla al vídeo? Els coneixies?
- Al vídeo també es parla d'un dret de la infància. De quin?
- Quina relació veus entre els ODS i el dret de la infància que apareixen al vídeo?
- Quines coses creus que es poden fer des de la teva aula per aconseguir aquests ODS i defensar aquest dret?
- Quines coses creus que poden fer els adults del teu entorn (a l'escola, a casa, al teu municipi...)?
- Quines coses creus que poden fer els governs i les empreses?
- Has après res? Què?
17 objectius per defensar els drets de la infància
Aquesta sèrie de vídeos té com a objectiu que puguem introduir a l'aula els Objectius de Desenvolupament Sostenible des del punt de vista dels nens i les nenes, enllaçant-los amb els drets de la infància. El diàleg entre l'Ody i la narradora ens permet aterrar els ODS a l'entorn proper del nostre alumnat, tot facilitant generar idees a l'aula per promoure el desenvolupament sostenible amb accions adaptades a les seves possibilitats.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible són una responsabilitat dels governs que implica de manera molt important la societat civil, inclosos els nens, les nenes i els adolescents. Perquè puguin ser part activa d'aquest canvi i sentir-se implicats en una cosa tan determinant per al seu futur com és el desenvolupament sostenible, cal que tant els missatges com els formats i les activitats proposades estiguin dins del rang de les seves competències reals. Per això, des d'UNICEF promovem continguts i propostes d'activitat adaptats a les necessitats educatives i les inquietuds de mobilització.
Conceptes clau: Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, drets de la infància, alimentació saludable, gana zero, salut i benestar, consum responsable, desenvolupament, supervivència, educació, igualtat, no discriminació, justícia social
Adreçat a: Educació Primària, darrers cursos d'Educació Infantil.
Data de publicació: abril de 2022
Edita: UNICEF España
Disseny i producció: Kidekom
Descobreix els vídeos de la sèrie
Aquests recursos educatius formen part d'un projecte desenvolupat amb el suport financer de l'AECID: “ODS E INFANCIA: Promover el cumplimiento de los ODS desde el ámbito educativo, por y con los niños, niñas y adolescentes - 2019/Pry/0513”, el seu contingut és responsabilitat exclusiva d'UNICEF Comitè Espanyol i no reflecteix necessàriament l'opinió de l'AECID.
ACTIVIDADES Y RECURSOS
Alimentación saludable
Educar desde las aulas para una nutrición adecuada.
Los conocimientos sobre alimentación saludable son claves para la prevención de problemas de salud y para el desarrollo de actitudes responsables que contribuyan a garantizar el derecho a la nutrición de toda la infancia. Los centros educativos juegan un papel crucial, tanto en la alimentación diaria del alumnado como en la promoción de hábitos saludables.