Vídeo: Els ODS i el dret a la salut
Vídeo: Els ODS i el dret a la salut
Descobreix amb l'Ody la relació entre el dret de la infància a la salut i la supervivència i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Aquest vídeo pertany a la sèrie "17 objectius per defensar els drets de la infància", amb l'Ody com a protagonista.
En aquest vídeo descobrim amb l'Ody la important relació que hi ha entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el dret a la salut i la supervivència. La salut és un dret de totes les persones, però hi ha molts factors que n'impedeixen el ple compliment. Molts d'aquests factors són econòmics i socials.
Els hàbits saludables ens ajuden a prevenir malalties, però no es desenvolupen sols: per adquirir-los, cal educació. A més a més, els hàbits saludables no són suficients, ja que un medi ambient saludable i l'accés universal a la salut també són necessaris.
A l'escola podem adquirir hàbits saludables i aprendre sobre ciència i salut, però potser hi ha més coses que puguem fer: Se t'acudeix alguna idea?
Nota: locució del vídeo en ESP
Per a quins nivells educatius està recomanat aquest vídeo?
Aquest vídeo pertany a la sèrie "17 objectius per defensar els drets de la infància" en què l'Ody, un personatge ingenu, curiós i ple d'energia, ens ajuda a descobrir a l'aula la relació que hi ha entre els ODS i els nostres drets.
Algunas consideraciones:En funció del grau de maduresa de cada grup, els vídeos que protagonitza l'Ody poden ser interessants per a nens i nenes al llarg d'educació primària o que estiguin finalitzant educació infantil. Algunes consideracions:
- L'Ody és un personatge neutre, una mica desmanegat i de color blau. La seva personalitat és curiosa i bondadosa i sempre vol entendre bé les coses i ajudar els altres a comprendre-les també. Pot despertar simpatia en nens i nenes de totes les edats però els més petits poden espantar-se (per la seva aparença) i els preadolescents poden considerar que el personatge és molt infantil per a ells. És important valorar no sols l'edat, sinó el grau de maduresa del nostre grup.
- Tot i que el guió és molt senzill i aporta unes pistes bàsiques comunes per a tots els nivells, obre l'opció de generar debat de més profunditat i iniciar activitats de diferent complexitat, en funció del nivell de la nostra aula.
Algunes preguntes per a l'aula
- Qui és l'Ody? Què fa en aquest vídeo?
- Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)?
- De quin ODS es parla al vídeo? Els coneixies?
- Al vídeo també es parla d'un dret de la infància. De quin?
- Quina relació veus entre els ODS i el dret de la infància que apareixen al vídeo?
- Quines coses creus que es poden fer des de la teva aula per aconseguir aquests ODS i defensar aquest dret?
- Quines coses creus que poden fer els adults del teu entorn (a l'escola, a casa, al teu municipi...)?
- Quines coses creus que poden fer els governs i les empreses?
- Has après res? Què?
17 objectius per defensar els drets de la infància
Aquesta sèrie de vídeos té com a objectiu que puguem introduir a l'aula els Objectius de Desenvolupament Sostenible des del punt de vista dels nens i les nenes, enllaçant-los amb els drets de la infància. El diàleg entre l'Ody i la narradora ens permet aterrar els ODS a l'entorn proper del nostre alumnat, tot facilitant generar idees a l'aula per promoure el desenvolupament sostenible amb accions adaptades a les seves possibilitats.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible són una responsabilitat dels governs que implica de manera molt important la societat civil, inclosos els nens, les nenes i els adolescents. Perquè puguin ser part activa d'aquest canvi i sentir-se implicats en una cosa tan determinant per al seu futur com és el desenvolupament sostenible, cal que tant els missatges com els formats i les activitats proposades estiguin dins del rang de les seves competències reals. Per això, des d'UNICEF promovem continguts i propostes d'activitat adaptats a les necessitats educatives i les inquietuds de mobilització.
Conceptes clau: Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, drets de la infància, alimentació saludable, gana zero, salut i benestar, consum responsable, desenvolupament, supervivència, educació, igualtat, no discriminació, justícia social
Adreçat a: Educació Primària, darrers cursos d'Educació Infantil.
Data de publicació: abril de 2022
Edita: UNICEF España
Disseny i producció: Kidekom
Descobreix els vídeos de la sèrie
Aquests recursos educatius formen part d'un projecte desenvolupat amb el suport financer de l'AECID: “ODS E INFANCIA: Promover el cumplimiento de los ODS desde el ámbito educativo, por y con los niños, niñas y adolescentes - 2019/Pry/0513”, el seu contingut és responsabilitat exclusiva d'UNICEF Comitè Espanyol i no reflecteix necessàriament l'opinió de l'AECID.
Activitat per celebrar el Dia Mundial de la Infància
Som infància!
Aquest 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, volem proposar una reflexió sobre què significa la infància i l'adolescència, què ens preocupa, què valorem més, què volem reivindicar des de les aules... Et sumes?