2.400 maneres de viure els drets de la infància

 

Durant el curs escolar 2023-2024, el programa d'educació en drets d'infants d'UNICEF España va continuar ampliant la xarxa de centres escolars.

Des d'UNICEF Espanya acabem el curs escolar 2023-2024 i desitgem començar el següent per continuar ampliant el nombre de centres educatius que es comprometen amb els drets de la infància a través de múltiples maneres. Però ara volem agrair a cadascun dels 2.400 col·legis d'educació infantil, primària i secundària que ens han acompanyat.

Per Nacho Guadix, responsable d'Educació i drets digitals d'UNICEF Espanya, "la participació activa de centres i docents en les propostes i en les avaluacions ens permeten millorar i augmentar el nombre de coles que se sumen a treballar pels drets de la infància".

Ens agrada molt el que fem i amb qui ho estem fent. Any a any, curs a curs, estem arribant a més centres educatius. En un curs escolar hem augmentat el nostre impacte un 11%. Actualment, les nostres accions arriben al 9% dels centres educatius reconeguts com a oficials pel Ministeri d'Educació.

De mitjana, els centres participen a 1,43 activitats d'UNICEF durant el curs escolar. Els centres referents en educació en drets infants participen de manera molt més activa i constant, en 4,25 propostes.

Centres Referents

Actualment, 232 centres educatius estan reconeguts com a referents en educacio en drets d'infància. Un distintiu vàlid per dos cursos escolars i que atorga UNICEF Espanya als centres escolars que fan dels drets de la infància l'eix transversal del projecte educatiu. A Espanya, més de 120.000 nenes, nens i adolescents i 10.000 docents coneixen, promouen i difonen els drets de la infància.

Som, després del Regne Unit, el segon país amb més centres referents al món. Al gener, una delegació de professors i professores pertanyents a centres referents de Corea del Sud van visitar cinc centres referents a Espanya (CEIP Cristobal Colón, IES Ciudad de los Ángeles i l'IES Las Musas de Madrid i el CEIP Valparaíso i el Col·legi San José- Corazonistes de la província de Toledo), a qui volem agrair molt especialment la seva col·laboració.


 

Centres candidats 

Les convocatòries de centres referents susciten cada vegada més interès als centres educatius. Durant aquest curs escolar comptem amb 378 centres que participen amb el propòsit d'obtenir, renovar o millorar aquest reconeixement.

 

Dies mundials

Cada any són més els centres educatius que commemoren els drets de la infància mitjançant les propostes d'activitats que impulsem des d'UNICEF Espanya. Durant aquest curs escolar, 2.049 centres van treballar com a mínim un dels dies mundials claus del calendari escolar.


En aquest curs escolar, 105.249 alumnes de 804 centres educatius van commemorar el Dia Mundial de la Infància (20 de novembre) a través d'una proposta d'UNICEF Espanya per elaborar un mural al centre que serveixi de recordatori diari sobre la manera com l'escola, l'escola o l'institut defensi els drets de la infància.

La celebració del Dia escolar de la no-violència i la pau (30 de gener) va ser tot un èxit. Aquest any, 1.345 centres educatius i 266.599 estudiants van commemorar aquest dia tan important.

A més, 316 centres educatius i 21.314 alumnes de diferents etapes van reflexionar sobre el Dia mundial del Medi ambient (5 de juny) a través d'una proposta d'UNICEF. Aquesta és l'activitat on hem crescut més en comparació el curs anterior, augmentant un 76% els centres que han realitzat aquesta acció, incrementant-se un 131% la quantitat de nenes, nens i adolescents que s'hi han involucrat.

Volem també agrair a les 348 institucions, col·lectius, associacions i organitzacions que han volgut celebrar aquests dies mundials a través de les nostres propostes, permetent arribar a 51.356 nenes, nens i adolescent més.

 

Activitats solidàries

 

Més de mig centenar de centres educatius han organitzat durant el curs escolar 2023-2024 alguna activitat solidària amb el propòsit de mobilitzar fons per als projectes que UNICEF promou a diferents parts del món. Alguns centres han volgut donar suport a la nostra feina per promoure aigua, sanejament i higiene a escoles de diferents llocs. Aquest compromís solidari ens ajuda a millorar la vida de nenes, nens en adolescents a Ucraïna, Gaza, Turquia o Síria. Durant el curs escolar hem aconseguit mobilitzar 204.295 €.

 

© UNICEF/UNI569946/Chikondi
© UNICEF/UNI569946/Chikondi

 

Exposició itinerant

Una exposició itinerant sobre drets d'infància ha estat recorrent diversos punts de la geografia espanyola. Durant el curs ha visitat un total de 147 centres educatius de les diferents etapes; des d'infantil a batxillerat. La seva primera visita va ser al CEIP Melquíades Hidalgo de Cabezón de Pisuerga (Valladolid) i la següent pot ser qualsevol centre educatiu que la sol·liciti a través d'aquest enllaç.


Aquesta exposició ha estat possible gràcies a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID), a qui volem agrair el vostre suport al programa d'educació en drets d'infància.

Tres paneles de la exposición

 

Activitats especials

18 centres educatius han compartit diverses hores amb nosaltres per abordar diferents temàtiques amb el propòsit de continuar aprofundint els drets de la infància.

Hem dut a terme la segona edició d'un projecte per lluitar contra la desinformació mediàtica a través dels drets de la infància. Cadascun dels 14 centres educatius que es van inscriure van rebre formació sobre com identificar la desinformació i poder combatre-la a través dels drets. Així, ara compten amb propostes sorgides des de les mateixes aules perquè la infància es pugui protegir dels falsos rumors.

A més a més, sis centres es van introduir en una aventura que barrejava educació, drets d'infància i innovació. Aquestes dues activitats han permès més de mig centenar d'estudiants aprofundir en els drets d'infants i els objectius de desenvolupament sostenible gràcies al suport de l'AECID.

Desinformación mediática

 

Sessions informatives

945 docents procedents de 463 centres educatius ens han pogut acompanyar a les diferents sessions informatives que hem realitzat durant aquest curs escolar. El desembre de 2023 vam donar a conèixer els canvis i les millores a la pàgina web de centres referents en educació en drets d'infància. L'abril del 2024 vam obrir la finestra en dues ocasions; la primera per aprofundir en la convocatòria de centres referents i, unes setmanes més tard, per parlar sobre els entorns protectors per a la infància.

 

Formació

En col·laboració amb l'INTEF, aquest any vam dur a terme la cinquena edició del MOOC sobre educació en drets d'infància per al qual es van registrar prop de mig centenar de docents de diferents centres educatius. Durant cinc setmanes van poder abordar els diferents àmbits de l'educació en drets d'infants, tant teòricament com a través de diferents activitats. En el marc d'aquesta formació, Mireya Tapia i Óscar Belmonte van parlar sobre els reptes i desafiaments que enfronta el responsable de benestar i protecció als centres, abordant les seves funcions i atribucions al centre.


Juntament amb l'Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l'Adolescència (IUNDIA), que pertany a la Universitat Autònoma de Madrid, duem a terme el curs d'especialització en Objetius de Desenvolupament Sostenible, on prop d'un centenar de docents de 44 centres educatius han pogut aprofundir sobre l'educació en drets d'infància i la vinculació amb els ODS.

 

Mirem cap al futur

Aquestes dades ens animen a continuar impulsant els drets de la infància als centres escolars. Més enllà de cada xifra sabem que hi ha milers de docents i diversos centenars de milers de nenes, nens i adolescents. Volem agrair a cadascuna d'aquestes persones el compromís amb els drets, la confiança amb UNICEF Espanya. Durant el curs vinent volem continuar aportant el nostre coneixement, idees i experiència per ampliar la xarxa i millorar la vida de la infància.

 

*La informació d'aquest post ha estat actualitzada el dia 17 de juny de junio de 2024.

Activitat per celebrar el Dia Mundial de la Infància
Som infància!

Aquest 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, volem proposar una reflexió sobre què significa la infància i l'adolescència, què ens preocupa, què valorem més, què volem reivindicar des de les aules... Et sumes?

Més informació

De
Per
No existe contenido

Vols que el teu centre sigui una escola amb drets?

Pots iniciar el procés avui mateix. Fes-nos arribar un correu sol·licitant informació de com iniciar un projecte d'educació en drets.

Contacta