Ajuda refugiats: urgeix protegir els nens davant les devolucions a Turquia

Les devolucions de refugiats a Turquia des de les illes gregues ja han començat. El primer vaixell rumb a aquest país va sortir el passat dilluns. Les autoritats gregues van paralitzar el procés durant uns dies, però divendres es van reanudar les expulsions contemplades en l'acord UE-Turquia.

En aquest context, des d'UNICEF recordem a tots els Estats l'obligació de protegir a tots els nens. S'ha d'escoltar cada cas individualment i analitzar-lo minuciosament abans de decidir quin ha de ser el seu futur.

Una nova llei grega, que ha entrat en vigor aquesta setmana, eximeix alguns grups vulnerablesdel "procediment frontereres excepcionals" odevolucions. Dins d'aquests grups es troben els nens que han experimentat un fort trauma, els que es troben sols, els que tenen algun tipus dediscapacitat, les donesembarassades i les que han donat a llum recentment. 

AJUDA REFUGIATS: 22.000 NENS estAn ATRAPATS A GRèCIA

Des d'UNICEF donem la benvinguda a aquesta nova normativa. Malgrat això, queda molt per fer. Actualment, més de 22.000 refugiats i migrants estan bloquejats aGrècia i s'enfronten a un futur incert. A més a més, des que es va aprovar l'acord UE-Turquia, també s'enfronten a possiblesdetencions

És necessari establir un procés ben gestionat per tal de determinar què és el millor per a cada nen i satisfer lesnecessitats bàsiques de tots els nens d'acord amb les lleis internacionals ieuropees. Això implica que aquests nens hagin de poder accedir a un allotjament adequat, a l'atenció sanitària i a la protecció contra la trata i l'explotació. 
 
Els nens tenen motius específics per demanar protecció internacional. Un exemple pot ser que s'enfrontin a l'amenaça de reclutament per part deforces armades o al matrimoni infantil
 

AJUDA REFUGIATS: "ESCAPAR DE LA GUERRA NO éS UN DELICTE"

"Els nens necessiten ser escoltats. Una decisió presa amb massa rapidesa pot situarl-los en un lloc ple de riscosi violència", ha dit Marrie-Pierra Poirer, coordinadora especial d'UNICEF per a la crisi de persones refugiades i migrants a Europa.

A Grècia els dispositius d'atenció i recolzament a nens que viatgen sols s'han vistdesbordats. En no haverallotjaments suficients, molts han acabat passant períodes cada cop més llargs en detenció preventiva, en dependències policials o en les instal·lacions de recepció, que han acabat convertint-se en centres de detenció amb règim tancat. 
 
"A UNICEF estem preocupats pels informes que apunten que alguns nens estan sent detinguts degut al seu estatus migratori. Escapar de la guerra i buscar la supervivènciano és un delicte", ha dit Poirier.