Crisi de refugiats: quins són els infants més vulnerables?
L'hivern s'acosta i la crisi de refugiats segueix marcant màxims històrics. Durant aquest any, 790.000 persones han travessat el mar per arribar a Europa. La majoria fugen del conflicte i la violència de països com Síria, l'Afganistan o l'Iraq.
Entre aquestes persones, cada vegada és més gran el percentatge de dones i infants que travessen les fronteres europees per demanar asil i protecció. Des del mes de gener a setembre, més de 200.000 nens i nenes han demanat asil, una xifra que mai abans havia estat registrada.
Des d'UNICEF treballem amb governs,societat civil i altres actors humanitaris per atendre les necessitats i protegirels drets dels infants refugiats i migrants. Perquè els nens i nenes, pel simple fet de creuar una frontera, no perden els seus drets.
CRISI DE REFUGIAtS: eLS DREts DELS infantS, sota una amenaça constant
Tots aquests infants viuen sota una amenaça constant sobre els seus drets, la seva vida i el seu benestar. No obstant això, hem identificat 5 grups d'infants refugiats que són especialment vulnerables i a qui cal dedicar-hi un esforç major.
- Els nadons i nens petits. L'hivern està cada vegada més a prop i, amb ell, augmenta el risc que els més petits pateixin hipotèrmia, pneumònia o que morin en el llarg i perillós viatge cap a Europa.
- Infants amb discapacitat o necessitats especials. Els nens amb qualsevol tipus de discapacitat, ja sigui física o psicològica, s'enfronten cada dia a complicades jornades poc o res adaptades a la seva situació. Els que no poden caminar depenen al cent per cent dels seus pares per desplaçar-se.
- Infants perduts. En moments d'alta tensió, com els moviments descontrolats a les fronteres o en el moment de pujar a trens o vaixells, molts nens es perden i se separen dels seus pares o cuidadors. Quan això passa, es posa en marxa un ràpid mecanisme per reunificar-los amb les seves famílies.
- Infants que es queden en el camí. Molts nens es queden sense els recursos econòmics per continuar el viatge i es queden atrapats en un país que no és el seu destí final. Aquests nens són especialment vulnerables al trànsit, la violència i l'explotació.
- Menors no acompanyats. La majoria són adolescents d'entre 14 i 17 anys. Molts procedeixen de l'Afganistan. Aquests joves solen intentar fer-se passar per adults per evitar acabar en residències de menors, fet que els impediria arribar al seu destí.
CRISI DE REFUGIAtS: "eLS Joves estan dECIDItS A aconseguir UNA VIDA Millor"
"Els joves estan decidits a aconseguir una vida millor, però el seu futur està en joc mentre travessen Europa. No podem decebre'ls", diu Marie-Pierre Poirier, coordinadora especial d'UNICEF per a la crisi de refugiats i migrants a Europa.
No importa d'on siguin o d'on procedeixin, tots els infants tenen els mateixos drets. Tu pots ajudar-nos aprotegir els infants refugiats. Col·labora!