III Congrés Ciutats Amigues de la Infància: emprendre amb infants i adolescents

Aquest any, el III Congrés Ciutats Amigues de la Infància*, que hem celebrat al CaixaForum Madrid, ha estat tota una aposta per demostrar el poder que tenen els nostres infants i joves de transformar la societat.

Durant dos dies, i sota el lema de Emprendre amb infants i adolescents. Iniciatives de transformació i inclusió social, nens i adults van poder intercanviar interessants iniciatives d'emprenedoria social amb lainfància i l'adolescència.

T'imagines una ciutat íntegrament pensada per als infants o una escola on, en lloc deprofessors, hi haguésdinamitzadors? Són algunes de les idees que es van compartir en la trobada.

"Hem de treballar amb els nens i els adolescents per aprendre de la seva creativitat i frescor; i també per contribuir que desenvolupin la seva iniciativa i capacitat de transformar les seves localitats en un sentit de major equitat, justícia i sostenibilitat", va dir Carmelo Angulo, president d'UNICEF Comitè Espanyol, en la inauguració del congrés.

CIUtAtS AMIGueS DE LA INFàNCIA: RECLAMem UN PACTe D'ESTAt PeR LA INFàNCIA

En UNICEF creiem que l'emprenedoria social és un eix fonamental per al desenvolupament d'habilitats des d'unenfocament d'inclusió, equitat i protecció de la infància i l'adolescència, així com per a la cooperació amb els diferents actors socials implicats. A més, com a marc necessari per poder dur això a terme, reclamem un Pacte d'Estat i polítiques públiques que garanteixin el benestar de la infància i l'adolescència.

Com va recordar Javier Martos, director executiu d'UNICEF Comitè Espanyol, el Pacte d'Estat per la Infància és una iniciativa que "fa temps que demanem per proporcionar als infants la protecció social que la seva vida necessita, com a persones i ciutadans. Perquè els seus drets han de ser protegits i garantits per tots els poders públics".

En aquest Congrés s'han pogut sentir veus d'experts comSara Oviedo, vicepresidenta del Comitè dels Drets de l'InfantElda Moreno, directora de l'oficina de la representant especial delSecretariat General sobre la Violència contra els Nens; el psicòleg Jaume FunesLuis Miguel Olivas de laFundació Telefónica; l'arquitecte Jose M. Fernández Güell o Yaacov Hecht, promotor de l'educació democràtica.

Les conclusions d'aquesta trobada són clares: la societat ens brinda grans oportunitats per crear un moviment de defensa dels drets dels infants. Per a això, Javier Martos, veu "fonamental treballar des de la primera infància, a través de la participació i fomentant amb això, el desenvolupament de capacitats que els converteixin en ciutadans globals transformadors de la societat".

CIUtAtS AMIGueS DE LA INFàNCIA: BENESTAR DELS infants A ESCALA LOCAL

El Programa Ciutats Amigues de la Infància (CAI) és una iniciativa que hem posat en marxa a UNICEF per millorar el benestar dels nens i les nenes a escala local, impulsant el desenvolupament de polítiques municipals que afavoreixin l'aplicació de la Convenció sobre els Drets l'Infant, promovent així mateix la participació infantil i el treball en xarxa entre les entitats locals.

A Espanya, aquest programa ja compta amb més de 12 anys d'existència i ha estat liderat per UNICEF juntament amb el Ministeri de Sanitat, Polítiques Socials i Igualtat; la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i l'Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i Adolescència(IUNDIA). En l'actualitat, 115 municipis han estat reconeguts amb el Segell Ciutats Amigues de la Infància.

*Aquest esdeveniment ha estat possible gràcies a la col·laboració del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Obra Social La Caixa i European Foundation for Information Society.