Nou informe ODM: èxits que demostren que és possible

Post de Sara Collantes, Responsable de Polítiques d'Infància i Desenvolupament d'UNICEF Comitè Espanyol.
 
Els ODM han estat el pla global més reeixit en la lluita contra la pobresa de la història. L'any 2000, en un esforç sense precedents, els governs del món van aconseguir entendre i fixar uns objectius mínims que s'havien de complir abans del 2015.
 
Tretze anys després n'estem recollint els fruits. El nostre món ha estat testimoni de fites històriques, impensables per a moltes generacions que van passar per la vida sense un mínim de dignitat i oportunitats. Per això, ara no podem parar.
 
Hem reduït el nombre de persones que viuen amb menys de 1.25 dòlars al dia i acabar amb la fam està ara a l'abast de la nostra mà. Milions de nenes ja van a l'escola, poblacions senceres per fi tenen accés a aigua potable i 14.000 infants menys moren al dia.
 
encara hi HA MOlt PeR fER 
Queden reptes, sí. I molts. Però tot i així no deixem de celebrar els èxits, que ens demostren que l'avanç ÉS POSSIBLE.
 
Com cada any, l'Informe dels Objectius de Desenvolupament del Mil · lenni(ODM) avalua els aspectes en què hem avançat i on hem de redoblar esforços per apropar-nos a les metes fixades. Sobretot ara, a menys de 1000 dies de la data límit.
 
Un cop més, un senyal d'alarma es col · loca en el capítol de la desigualtat. Les diferències persisteixen entre els països i, al seu torn, a l'interior dels països. A les comunitats rurals de Bolívia, per exemple, la taxa de mortalitat infantil supera en un 70% la de les ciutats. Fets com aquest continuen marcant la diferència en el món. En països com el nostre, la desigualtat es mesura principalment en termes d'ingressos, sent impensable entendre-la en termes de supervivència infantil (que els nens arribin a complir 5 anys).
 
La igualtat entre homes i dones i entre nens i nenes és una altra de les grans assignatures pendents. I no és l'única. Al món, encara hi ha 2.500 milions de persones sense instal · lacions bàsiques de sanejament com latrines, element indispensable per a la dignitat humana. En medi ambient tampoc ens ho prenem seriosament i les xifres de mortalitat en dones com a conseqüència del part són esgarrifoses. Sobretot, quan pensem en com de fàcil és evitar-ho en països com el nostre.
 
L'informe ens recorda que dos anys donen per a molt.És fonamental que posem tot l'esforç en complir els ODM, tal com es van definir l'any 2000. Si no, els nous plans que sorgeixin per després del 2015 i que ja s'estan discutint a tot el món, tindran totes les paperetes de néixer amb data de caducitat anticipada.
 
Està a les nostres mans. Tots ens vam comprometre a posar esforç i recursos perquè tot això fos possible, perquè un dia la xacra de la mortalitat infantil sigui un malson amb final. És possible aconseguir-ho. Ara no podem parar! Deixa la teva signatura en suport de la nostra campanya a favor de l'AOD (Ajuda Oficial al Desenvolupament).