Objectius de Desenvolupament Sostenible: a quins reptes s'enfronta Espanya?

L'any passat, Espanya es va sumar a l'aprovació de l'Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030, que té com a objectiu la lluita contra la pobresa i la desigualtat a nivell global. 

Malgrat això, 365 dies després, s'han produit escasos progresos, ja que el Govern espanyol encara no ha posat en marxa la concreció d'aquesta Agenda

Aquesta és la principal conclusió de l'informe Un any d'Agenda 2030 a Espanya: Molt per fer, que hem publicat des d'UNICEF España juntament amb Oxfam Intermón amb l'objectiu de conèixer a quins reptes s'enfronta el nostre país en relació als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

ODS a ESPAnyA: 2,9 MILions D'infants VIuEN EN RIsc DE POBREsA

La pobresa, que ha augmentat a nivells alarmants durant la crisi, segueix castigant la població espanyola, especialment als més petits. Al nostre país, 2,9 milions d'infantsviuen en risc de pobresa. "Volem que abans de 2030 aquest nombre es redueixi a 1,1 milions", va declarar Javier Martos,director executiu d'UNICEF España, a l'acte de presentació de l'informe. 

Però la pobresa no és l'únic gran desafiament marxat als ODS al que se segueix enfrontant Espanya. Entre d'altres assignatures pendents es troben: 

  • La desigualtat econòmica. El 20% dels espanyols acumula una riquesa que multiplica per 86 la del 20% més pobre.
  • La desigualtat de gènere. Des de 2014 no s'han registrat avenços respecte a l'escletxa salarial i el repartiment de càrregues familiars entre homes i dones. La dada més recent estableix en un 18,8% la diferència salarial de gènere, la sexta més alta del conjunt de la UE. 
  • La desocupació, especialment en el cas dels joves. Gairebé la meitat dels menors de 25 anys estan desocupats i més del 13% de les persones amb feina estan en risc de pobresa o exclusió social.

ODS a ESPAnyA: UNA qüestió DE COMPROMís POLÍTIC

"Fer realitat l'Agenda 2030 és una qüestió de compromís polític, inversió en les persones que més ho necessiten i de voluntat col·lectiva", va afirmar Javier Martos. 

Per això, ambdúes organitzacions demanem a Espanya que prengui mesures sobre protecció socialsalari mínimrecaudació fiscal i igualtat de gènere. A més, la protecció dels menors ha d'estar especialment garantida a través d'un Pacte d'Estat per la Infància

"Espanya ha demanat un any amb l'excusa de la interinitat. El Govern no és conscient del que va signar i té una responsabilitat internacional amb els ODS", va declarar Chema Vera , director executiu d'Oxfam Intermón. 

En el pla internacional, el nostre país també ha de facilitar que els països en desenvolupament compleixin amb l'agenda, pel que han d'incrementar l'Ajut Oficial al Desenvolupament fins un 0,4% abans de l'any 2020

LA MIGRACIÓ, LA GRAN oblidada EN L'AGENDA DE DESenvolupament

A l'acte de presentació d'aquest informe, celebrat al Cercle de Belles Arts de Madrid, també van participar nombrosos professionals del tercer sector que tenen molt a decidir sobre la nova agenda de desenvolupament.

En el cas de Sergio Barciela, responsable de migració de Cáritas, per qui la mobilitat humana no és un problema, sinó una oportunitat. Malgrat això, Sergio va afirmar que les migracions"brillen per la seva absència a l'agenda de desenvolupament". 

Per la seva banda, Mario Rodríguez, director executiu de Greenpeace, va dir que parlar de medi ambient és parlar de justícia social ja que, "si l'ésser humà no té aigua, mor". A més, va parlar de la manca de voluntat política durant aquest últim anys. "El planeta no està en funcions ni la societat tambpoc", va afirmar. 

AGENDA 2030: UNA GRAN OPORTUNItat

L'Agenda 2030 suposa un canvi de paradigma i una gran oportunitat pel Govern i el disseny de les polítiques públiques. En definitiva, representa, una agenda d'actuació que ha de tenir un impacte positiu a la vida de totes les persones, així com arribar als grups més vulnerables

Durant la propera legislatura, Espanya té una oportunitat fonamental per abordar els principals problemes que afecten a una part important de la població com la pobresa, la desigualtati l'exclusió social.