República Centreafricana: les mosquiteres salven vides
La Clarisse Pompe té 23 anys i una mirada carregada de resignació. Camina a poc a poc cap a la seva nova llar, cansada de l'espiral de violència en què es troba el seu país, la República Centreafricana, des del desembre.
La brutal crisi que assola la regió ha tingut una recent escalada en les últimes setmanes, de manera que la Clarisse s'ha vist obligada, juntament amb altres milers de persones, aabandonar la seva comunitat i viure a les aules del poble habilitat per SOS Children. La prioritat ara és la seva seguretat.
"Un matí estàvem a casa i vam sentir trets que venien de tot arreu", explica la Clarisse amb el seu nadó a coll. "Vam córrer al poble SOS Children per amagar-nos".
Al conflicte armat se suma el drama de lamalària, una de les principals causes de mortalitat al país. Just abans de la crisi només un terç dels nens tenia mosquiteres, així que l'accés a aquest petit però efectiu mitjà s'ha convertit en quelcomvital.
"No hi ha mosquiteres on dormim", lamenta la Clarisse, "algunes vegades tampoc hi ha llum".
Per això el Ministeri de Sanitat, UNICEF i Creu Roja estan distribuint mosquiteres als camps de desplaçats al voltant de Bangui. També informen sobre els beneficis de dormir sota una mosquitera i la correcta manera d'utilitzar-la.
I és que, dormint sota una d'elles, les morts per malària es poden reduir fins a un 20%.
Tanmateix no és fàcil. La violència persisteix i no sempre es poden distribuir. Per això algunes vegades es lliuren de forma clandestina, en escoles o altres llocs habilitats.
Malgrat la seva simplicitat, aquestes mosquiteres salven vides en un ambient on la prevenció és crítica i generalment hi ha dificultat d'accés al tractament.
república centreafricana: un conflicte que s'agreuja
Durant els últims mesos, el conflicte ètnic-religoso (entre les milícies Anti-Balakai elsexcombatents Séléka) ha deixat almenys 133 infants mortsomutilats.
Són actes que constitueixen una greu violaciódelsdrets dels infants i que, per tant, han de ser investigats, jutjats i penats amb tot el pes de lallei.
A la capital del país, Bangui, 2 de cada 3persones s'han vist obligades a fugir i viuen com a desplaçats en 69 refugis propers a la ciutat i en famílies d'acollida. El nombre total de desplaçatsa la República Centreafricana és de 601.000 persones, de les quals almenysla meitat són nens.
En aquests moments, el nombre d'infants relacionat amb grupsarmatsal país ha augmentat fins a 6.000.
2,3 milions de nens pateixen les conseqüències del conflicte a la República Centreafricana i necessiten protecció. Els infants s'estan convertint en víctimes de la violència i del reclutament forçós, a més de patir la manca de serveis bàsics, aliment i refugi.
Per respondre a aquestes necessitats dels nens afectats, UNICEF ha fet unacrida de 62 milions de dòlars (uns 45,4 milions d'euros).