UNICEF dóna suport psicosocial als infants afectats per la violència als carrers d’Egipte

UNICEF ha posat en marxa un programa de suport psicosocial destinat als nens i les nenes afectats per la violència registrada durant les revoltes produïdes a Egipte en les darreres setmanes.

Després de les massives i pacífiques protestes del 25 de gener, les manifestacions es van tornar violentes.

Davant l’escalada de violència, moltes famílies de totes les edats van sortir al carrer i van formar grups de ciutadans per protegir els barris fins que les forces armades poguessin restaurar la seguretat.

Segon xifres preliminars anunciades pel Ministeri de Salut i per organitzacions de drets humans, 365 persones – incloent-hi 13 infantsvan morir durant els enfrontaments, i milers de persones van resultarferides.

Els drets dels infants han de ser protegits

“Cal investigar rigorosament totes les morts i danys, particularment en nens i nenes, a l’igual que les informacions que assenyalen que hi ha menors detinguts o que van ser pagats per participar en contramanifestacions.   Els drets dels infants han de ser totalment protegits,” va assegurar el representant d’UNICEF a Egipte, Philippe Duamelle.

“Els infants necessiten suport per superar la violència i el sentiment d’inseguretat que han vist o experimentat”, va afegir.

[]

Identificar signes de trauma o estrès

El programa psicosocial que UNICEF i els seus aliats nacionals han posat en marxa  donarà suport als infants a superar la seva angoixa psicològica.

UNICEF està formant a treballadors socials i professors perquè puguin identificar signes de trauma i estrès en els nens o les nenes, i així proporcionar suport psicològic. La formació també s’oferirà a través de videoconferència per abastar els professors de tot el país.  Els psicòlegs proporcionaran formació especial als professors i treballadors socials de les àrees més afectades.

Segons Hashem Bahary, professor de Psicologia a la Universitat Al- Azhar, fins a un  30 por cent delsnens i les nenes egipcis podria patiransietat, depressió icompulsions obsessives.

“En aquest programa psicosocial, estem formant professors, psicòlegs i treballadors socials perquè puguin comunicar-se activament amb els infants” va assenyalar Bahary.

Els infants més vulnerables, els més afectats

Les desenes de milers de nens i nenes que viuen i treballen als carrers d’El Caire i altres grans ciutats han estat els més afectats.

Maha (nom fictici), de 18 anys, fou testimoni dels trets que va rebre una amiga seva de 16 anys: “Estàvem enmig d’una multitud.  La van ferir a l’espatlla, la vam portar a l’hospital i vam estar al seu costat fins que sentírem que estava millor.”

Mohamed, de 15 anys, va dir que va anar a les protestes per afegir-se a la multitud. “La gent ens llançava gasos lacrimògens i disparaven bales de goma” va recordar. “Una bala em va colpejar la mà. Em va fer mal i vaig anar al metge perquè me la tragués”.

El programa psicosocial d’UNICEF donarà suport a infants com Maha i Mohamed a superar els efectes d’aquestes vivències i enfrontar-se al futur ambmésconfiança.