Cimera de la Nena: el matrimoni abans dels 18 anys arruïna la infància de 700 milions de nenes
Post de Sara Collantes Mateos, responsable de Polítiques d'Infància i Desenvolupament d'UNICEF Comitè Espanyol
Aquest post va ser publicat originalment a Euractiv.es el 22 de juliol de 2014
Ahir es va celebrar a Londres la Cimera de la Nena.
Un gran nombre d'organitzacions, responsables polítics, experts i activistes es van donar cita per a dues coses: donar a conèixer la tremenda realitat que han d'afrontar cada dia milions de nenes al món, només per ser nenes, i llançar una crida a l'acció .
La Glòria Tia, de 17 anys, viu a Ghana. S'ha escapat tres vegades per evitar casar-se a la força. La primera vegada amb 10 anys, l'edat que tenen a Espanya les nenes que fan la Primera Comunió. És fort això.
Matrimoni infantil: Níger al capdavant en incidència
Encara que el matrimoni infantil també afecta als nens, les nenes tenen un risc molt més gran. 700 milions de dones al món es van casar abans de fer els 18 anys. 250 milions (més d'1 de cada 3) ho van fer abans dels 15. L'Àfrica Subsahariana i el Sud de l'Àsia s'emporten la palma i Níger està al capdavant amb una incidència del matrimoni infantil del 77%. Una xifra per ressaltar en negreta. A Centre Amèrica i el Carib també n'hi ha molts casos. El percentatge a Nicaragua i República Dominicana supera el 40%.
En aquest terreny, cal parlar molt clar i sense eufemismes. Obligar una nena a casar-se abans dels 18 és una violació dels seus drets fonamentals i té conseqüències de per vida. Amb totes les lletres.
Com passa amb el treball a edats primerenques, el matrimoni és un autèntic "destrueix infàncies". Les nenes canvien el racó de jocs per la cuina, els llibres pels nadons, el seu príncep blau per un senyor gran desconegut i els seus somnis de futur per un embaràs no desitjat.
De sobte un bon dia han de acomiadar dels seus companys de classe per casar-se amb homes que podrien ser els seus pares o els seus avis. Diuen adéu a la llum i les oportunitats de futur per tancar-se entre quatre parets i començar una vida sense aire, aïllades del món i assumint tasques pròpies de l'edat adulta.
Les nenes casades solen tenir una càrrega pesada de responsabilitat domèstiques al mateix temps que no tenen poc o res a dir en les decisions familiars i personals.
Als països més pobres, es juguen fins i tot la seva pròpia vida. Les complicacions derivades de l'embaràs i del part abans que el cos arribi a la maduresa, constitueixen la causa principal de mort de nenes entre 15 i 19 anys, els llança en les urpes de la fístula obstètrica i comprometen el seu estat nutricional i el seu desenvolupament. Si es casen a curta edat, tenen també un risc major de ser víctimes de violència domèstica i de contagiar-se de VIH.
Els seus nadons tampoc ho tenen molt més fàcil per sobreviure i créixer amb normalitat. Molts no pesen ni dos quilos i mig quan neixen.
matrimoni infantil: hi ha pares que volen això per les seves filles?
Aquí calen matisos. És veritat que en la majoria dels casos els pares són els dolents de la pel·lícula, però 700 milions de pares "malvats"? Amb aquestes xifres estem obligats a preguntar-nos què hi ha darrere de tot això.
Hi ha raons de tota mena. Fins i tot hi ha pares que ho fan per protegir les seves filles de repetides agressions sexuals en els conflictes. Però la gran majoria tenen a veure amb la pobresa i la manca d'accés a l'educació de les nenes i les seves famílies. La probabilitat que les nenes amb escassa educació o sense es casin és fins a sis vegades més gran que en el cas de les nenes que reben educació secundària. L'escolarització afavoreix que les nenes siguin vistes com nenes i les integra en un espai de relacions en el qual s'expressen i aprenen a qüestionar normes socials.
L'única herència que reben de les seves famílies molts nens del món és la pobresa i les nenes són una peça essencial per aconseguir que això deixi de ser així. Està demostrat que les dones que han estat nenes quan havien de ser-ho i tenir l'oportunitat d'anar a l'escola, alimenten i cuiden adequadament a les seves famílies, valoren que els seus fills s'eduquin i estan preparades per participar plenament en la vida social, social i política de les seves comunitats i països.
La Glòria Tia viu ara en un internat. Gràcies al seu coratge i als suports rebuts per organitzacions locals i UNICEF no ha renunciat al seu somni d'estudiar i arribar a ser llevadora. És adolescent, però té molt clar que acabarà el col·legi perquè vol contribuir a canviar les coses al seu poble. Prosperitat, educació, igualtat, oportunitats. Només així podrem evitar que a les nenes se'ls segueixi arrencant d'arrel la seva infància.
La història de Glòria no és l'única. Les coses estan canviant, encara que no en tots els països. Cada vegada hi ha més lleis que prohibeixen el matrimoni infantil i campanyes de sensibilització adreçades a pares i comunitats. La taxa d'escolarització ha crescut i els incentius econòmics a les famílies perquè no es vegin "obligats a casar a la nena" estan llançant resultats molt positius. Però no n'hi ha prou. Cal seguir compartint solucions, enfortint relacions i definint una estratègia global amb prou recursos per acabar amb aquesta pràctica a tot el món i per sempre.
Jo vaig tenir una infància feliç, per això l'enyoro de vegades. Hi ha qui no la enyoraran mai i hi ha qui encara està a temps de no perdre-la. És una tasca de tots.