La clau de l'educació a República Dominicana

Per Isabel Benlloch, Responsable de Programes de Cooperació i Emergències d'UNICEF Espanya

El passat mes de setembre, vaig viatjar a República Dominicana per conèixer de prop els projectes d'educació que UNICEF està duent a terme amb el suport d'Orange. Durant cinc dies, vaig endinsar-me en un país que queda lluny de l'estereotip de sorra blanca, palmeres i resorts: tot un bany de realitat en forma de pobresa i de falta d'oportunitats.

En arribar a Santo Domingo, em van portar a una de les zones marginals de la capital, en un barri que s'anomena laBarquita i que em feia pensar en lesfaveles de Brasil. La pobresa del barri és extrema; la basura i l'olor, són permanents al carrer. Les cases estan fetes de trossos de metall i s'apilen al riu que, amb les freqüents tempestes, es desborda i les inunda fent queles famílies hagin de fugir, almenys, durant un temps.

L'escola del barri ja té 322 alumnes, que tenenal voltant de 7 a 14 anys, més edat de la normal per a l'educació primària, i que es distribueixen en dues tandes diàries, és a dir, que les hores de classe d'un infant al dia són entre 3 i 4. Així, qui pot aconseguir un bon nivell?

D'aquests alumnes, el percentatge dels que continuaran l'educació secundària és molt baix, 48% de les nenes i 63% dels nens. I si parlem dels que arribaran a la universitat, la xifra encara baixa més, un 10% o 15% segons les professores. És inevitable preguntar-se: Quin futur els espera a aquests infants?

Hi ha molt per fer en aquest país, contràriament al que un s'imagina. La clau és ajudar els infants dominicans a construir el seu futur, i això, sens dubte, comença per una bona educació de qualitat per a tots, que és justament la finalitat per a la qual estem treballant i per a la qual necessitem la vostra ajuda.

Més informació a http://www.construyesufuturoconorange.com