La mutilació genital femenina: la petita Ruth mai serà sotmesa a una pràctica tan nociva

La Ruth és la petita que veiem asseguda a la falda de la seva mare.

Té 2 anys i, afortunadament, és encara aliena als costums de la seva comunitat.

Desconeix que l'ésser humà pot ser capaç de pràctiques tan reprovables com la mutilació genital femenina (MGF).
 
La seva mare, però, la Christine Koné, ha viscut en la seva pròpia persona l'abast d'aquesta barbàrie.
 
LaChristine, amb la dignitat que atorga el sofriment, assegura que mai permetrà que la petita Ruth sigui sotmesa a un procediment tan inhumà i perjudicial com la MGF. Asseguda a la porta de casa seva, a la ciutat del nord de Katiola, a la Regió de Vallée du Bandama, a Costa d'Ivori, la Christine subjecta a la seva filla amb fermesa.
 
La petita Ruth necessita el suport de la seva mare, que la protegirà sempre, malgrat les circumstàncies més adverses. Als seus 26 anys, la Christine pateix d'incontinència, com a conseqüència de la MGF que li van practicar fa anys, quan era només una nena. La majoria d'aquestes ablacions es duen a terme en nenes menors de cinc anys.
 
La força de la seva mirada ens assegura que serà així. UNICEF i els seus aliats lluiten al costat d'ella perquè aquesta pràctica quedi desterrada del planeta.
 

TOLERàNCIA zERO davant LA MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA

Al juliol de 2013, a Costa d'Ivori, els programes que promouen el desenvolupament, basat en els drets humans, continuaven encoratjant les comunitats a abandonar la mutilació genital femenina i altres pràctiques tradicionals nocives que violen els drets fonamentals de les dones i les nenes i posen en perill la seva salut.

Més de 125 milions de nenes i dones vivesavui en dia han estat sotmeses a la mutilació genital en els 29 països d'Àfrica i Orient Mitjà on es concentra l'ús d'aquesta pràctica.

Costa d' Ivori és un d'aquests 29 països; laprevalença segueix sent elevada, tot i que la pràctica va quedar il·legalitzada el 1998.

S'estima que un 38% de lesnenes i dones d'entre 15 i 49 anys han patit aquest procediment tan perjudicial, que pot donar lloc a infeccions, dolor crònic, complicacions durant l'embaràs i el part i l'augment del risc de mort del nounat. Al voltant del 21% de les dones tenen almenys una filla viva que ha estat sotmesa a la mutilació genital femenina.

Més de la meitat de les nenes de Costa d'Ivori (exactament un 55%) són mutilades abans dels cinc anys. La major prevalença s'ha registrat a l'oest (73%) i les regions del nord i nord-oest (88%). Les zones rurals, les zones més afectades en el passat per la guerra civil, els grups de més edat, i els grups sense instrucció i amb menor nivell educatiu són algunes de les àrees i sectors de població amb majors taxes de prevalença.

ABLACIÓ: MILiONS DE NeneS SeGUEixeN EXPoSAdeS

Durant la propera dècada, 30 milions de nenes correran el risc de patir MGF. Treballant amb aliats, que inclouen les autoritats governamentals, les ONG i altres organismes de l'ONU, UNICEF dóna suport a l'educació, la protecció i prevenció a través d'intervencions i programes de la comunitat basats en els drets humans, amb l'objectiu de crear consciència i promoure el canvi de comportament per posar fi a la mutilació genital femenina i altres pràctiques tradicionals nocives.

A nivell mundial, les metodologies de desenvolupament basat en els drets humans amb perspectiva de canvi social estan ajudant que les comunitats abandonin una varietat de pràctiques perjudicials per a les nenes i les dones, com el matrimoni infantil, la violència domèstica i elsobstacles en l'educació de les nenes.

L'informe Mutilació/ablació genital femenina: Resum estadístic i exploració de la dinàmica del canvi és, a dia d'avui, la més àmplia recopilació de dades i anàlisi sobre aquesta qüestió.

Si vols donar suport al treball d'UNICEF en protecció, fes-te'n soci.