Protecció infantil en l'esport i el lleure
Retos y necesidades en la implementación de la figura del delegado de protección en Cataluña.
Protecció infantil en l'esport i el lleure
Reptes i necessitats en la implementació de la figura del delegat de protecció a Catalunya
Nens i nenes jugant a bàsquet. © UNICEF/Carolina Sainz
20/06/2024
La protecció de la infància és la prevenció i la resposta a l'explotació, abús, negligència i violència contra els nens, nenes i adolescents. A més, és universal, per a tota la infància, en tots els seus àmbits.
Està integrada en la Convenció sobre els Drets de l'Infant i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Si bé és cert que la major part del seu temps el passen amb la família i a l'escola, també és fonamental protegir-los durant les hores que dediquen a l'esport, a les activitats extraescolars o al lleure educatiu.
El delegat de protecció
Amb la finalitat de garantir entorns protectors en aquests espais, la Llei orgànica de protecció integral a la infància i l'adolescència davant de la violència (LOPIVI) estableix la figura del delegat o delegada de protecció.
És la persona de l'organització encarregada d'avaluar i prevenir els possibles riscos de violència, així com actuar davant d'aquells casos que es detectin. Segons l'article 49 de la LOPIVI, és el referent de la protecció de nens i nenes i ha d'informar i fer complir els protocols d'actuació.
Com es pot implementar a Catalunya?
Diàleg amb Queralt Campàs de MCECC-Fundació Pere Tarrés (esquerra) i Lídia Marquès d'AFFAC (centre). Moderat per Laia Ruich d'UNICEF Comitè Catalunya (dreta). © UNICEF Comitè Catalunya
Gairebé tres anys després d'aprovar-se la LOPIVI, hi ha aspectes que encara necessiten un major desenvolupament per poder aplicar-se a Catalunya. Per reflexionar sobre la implementació de la figura del delegat de protecció, UNICEF Comitè Catalunya va celebrar una jornada el passat 13 de juny a Barcelona amb la participació de diferents organitzacions de l'àmbit de l'esport i el lleure educatiu.
Un entrenador d'un club de futbol o un monitor d'un campament d'anglès també poden convertir-se en garants de la protecció de nens i nenes. Per aconseguir-ho es necessitaria una formació especialitzada.
Segons Mª Ángeles Espinosa, directora de l'Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l'Adolescència (IUNDIA) i membre del Patronat d'UNICEF Espanya: "És necessari tenir els coneixements, els protocols i les habilitats capacitades per garantir aquesta protecció".
Per a Espinosa, prevenir i detectar la violència en activitats esportives i de lleure educatiu és essencial en tractar-se d'espais on nens i nenes es desenvolupen, socialitzen i aprenen habilitats.
Un exemple pràctic d'aplicació de la LOPIVI és el de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern (FECH). Seguint les directrius de la llei, aquesta entitat va desenvolupar un pla integral per prevenir, controlar i actuar davant qualsevol situació de violència, en especial, en aquella adreçada a la infància.
En l'acte, María Zapata, responsable de promoció escolar de la FECH, va desgranar les claus i condicions per a la implementació del delegat o delegada de protecció. En el cas de la seva organització, aquesta figura s'encarrega de l'elaboració de les polítiques de protecció, d'avaluar els riscos i desenvolupar plans per minimitzar-los, gestionar denuncies i els procediments del protocol, fer difusió i formació al personal de l'entitat, així com portar un registre de casos.
Zapata va insistir en la importància de la formació "perquè el personal identifiqui un cas de violència al mínim senyal d'alarma, puguin actuar segons el protocol i es puguin gestionar les situacions de risc".
Necessitats i reptes de protecció amb la LOPIVI
La normativa de protecció de la infància i l'adolescència presenta tota una sèrie d'oportunitats i reptes per prevenir i actuar davant la violència.
Per finalitzar la jornada, es va mantenir un diàleg amb Lídia Marquès, adjunta de direcció de l'Associació de Famílies d'Alumnes de Catalunya (AFFAC), i amb Queralt Campàs, membre de la Comissió de Bon Tracte i vicepresidenta del Moviment de Centres d'Esplais Cristians de Catalunya (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés.
Per a aquestes entitats que organitzen activitats extraescolars i de lleure educatiu, la LOPIVI ha permès avançar en la conscienciació davant la violència infantil.
“Expressions i fets que podien passar inadvertits, ara els posem sobre la taula, tenim la vista més treballada per veure les violències", va assegurar Campàs. Des de l'experiència del MCECC, gràcies a la figura del delegat de protecció s'ha pogut centralitzar i reforçar l'estructura de prevenció, així com fer un millor seguiment dels casos.
Malgrat tot, per poder desplegar tot el contingut de la LOPIVI, des d'aquestes organitzacions reclamen a l'administració més acompanyament i concreció en l'aplicació de la norma. "Que no hagi de dependre de membres individuals, sinó que l'administració vetlli perquè en tots els espais educatius formals i no formals s'implementi amb coherència aquesta figura", va demandar Marquès. També es va sol·licitar als poders públics que ofereixin formació de qualitat en matèria de prevenció i protecció a la infància.
Pots veure la jornada sencera, AQUÍ.
¿Te gustaría hacer algo extraordinario hoy?
Hazte socio. Elige ahora tu aportación mensual.