A través del desert a la Banya d'Àfrica
Por Michael Klaus, Director de Comunicació de l'oficina d'UNICEF per l'Est i el Sud d'Àfrica
Dadaab,est de Kènia. Va ser una decisió difícil, però finalment Hawa Issak va decidir abandonar casa seva. La sequera havia destruit tots els seus mitjans de vida, el seu marit l'havia abandonat i estava embarassada. No veia cap futur a la regió de Gedo, al sud de Somàlia, ni per ella ni pel seu futur fill, per la qual cosa es va unir a sis families més per recórrer el llarg camí de 420 quilòmetres, esperant trobar ajuda a la veïna Kènia.
Van caminar durant 28 dies sota el pols i la forta calor fins que finalment van arribar a Dadaab, una pequenya vila a l'est de Kènia, que s'ha convertit en el més gran campament de refugiats del món.
El fort vent està escombrant els camps oberts de Dadaab. Les cares dels infants estan cobertes de pols i tot el món té dificultats per a respirar i parlar. Els cadàvers dels animals estan entre els arbustos secs: no és fàcil per a ningú sobreviure en un ambient tan dur.
Els tres campaments de Dadaab- Ifo, Hagadera i Dagahaley- es van crear fa anys per a atendre el flux constant de refugiats que fugien dels combats i la inseguretat en la veïna Somàlia, perllongats durant els últims 20 anys. Pensats a l'origen per a atendre un màxim de 90.000 refugiats, Dadaab ha anat creixent fins a convertir-se en el tercer assentament més gran de Kenya, després del de Nairobi, la capital, i el de la ciutat portuària de Mombasa.
La població del campament ha crescut fins a arribar a la xifra de 380.000 persones, la major part d'ells vivint en tendes de campanya improvisades. Entre gener i juny han arribat més de 60.000 nous refugiats. Des de finals del passat mes hi ha hagut altre fort augment, fent la situació més insostenible. "Mirant al voltant, veiem sobretot a dones i infants", va dir Elhadj As Sy, Director Regional de UNICEF per a l'Est i el Sud d'Àfrica durant la seva visita a la regió.
"Són als quals més estan afectant el triple xoc de la sequera- que està relacionada amb el canvi climàtic-, l'alça del preu dels aliments i el conflicte armat a Somàlia. Les persones han passat moltes dificultats per a arribar aquí. Estan molt febles".Els refugiats en Dadaab, no obstant això, són només part d'un problema molt més ampli. A causa de dues temporades consecutives sense pluja, l'augment dels preus dels aliments bàsics fins a un 200%, així com la intensificació dels combats a Somàlia, la Banya d'Àfrica s'enfronta actualment a una de les crisis nutricionals més greus del món.
Més de 10 milions de persones estan en necessitat d'assistència humanitària en aquests tres països. Entre ells hi ha més de 2 milions d'infants menors de cinc anys que sofrixen desnutrició, dels quals 500.000 estan severament desnutridos, el que amenaça greument les seves vides i requereix atenció urgent.Un infant severament desnodrit té nou vegades més probabilitats de morir que un infant sa.
UNICEF està subministrant aliment terapèutic als infant que estan en major risc. Els casos més severs reben llet terapèutica per a estabilitzar el seu estat de salut. Després de 3 o 4 dies, la llet sovint pot substituir-se per una pasta de cacauets d'alt nivell energètic que els ajuda a recuperar-se en setmanes. Alguns, no obstant això, arriben a l'hospital massa tarda.
La passada setmana, sis infants van morir en el centre d'atenció nutricional del campament de Ifo. "El més impressionant per a mi és veure com les mares en aquesta situació més extrema, lluiten amb força perquè els seus nens estiguin bé. Totes volen que estiguin bé alimentats, bé educats i que tinguin oportunitats en el futur“, va dir Elhadj As Sy. "Escoltar les seves històries, amb el somriure en la cara i esperança en el futur és una font d'inspiració per a nosaltres". Enmig de la pols i les dificultats, una d'aquestes històries d'inspiració i coratge és la de Hawa Issak, la dona de 21 anys de Gedo, Somàlia.
Poc després d'arribar A Dadaab, va donar a llum al seu fill, el tercer. "Ho he cridat Ibrahim", diu orgullosa i somrient."Estem fora de perill… ara com ara".