El treball infantil roba a milions d'infants el dret a la salut, l'educació i el creixement

En el Dia Mundial contra el Treball Infantil, UNICEF crida l'atenció sobre els milions d'infants de tot el món que es dediquen a algun tipus de treball perillós o en el qual són explotats, en general a costa de la seva salut i la seva educació i, sobretot, del seu benestar general i del seu desenvolupament.

Segons l'organització, milions d'infants treballen per sostenir les seves famílies, però el treball infantil es torna inacceptable quan es porta a terme per nens massa joves i que haurien d'estar a l'escola. A més, hi ha molts nens que estan fent un treball inadequat per a menors de 18 anys. En les pitjors formes de treball infantil, els nens estan exposats a riscos de salut i al perill físic, el seu desenvolupament es veu amenaçat, i estan sotmesos a explotació.

"Entenem que molts nens treballen per mantenir les seves famílies", va dir la directora de Protecció Infantil d'UNICEF, Susan Bissell. "No obstant això, quan els nens es veuen obligats a les formes més perilloses de treball, quan falten a l'escola, quan estan en perill i la seva salut i el seu benestar es deterioren, és inacceptable. Cal actuar per fer front a aquesta situació i, en primer lloc, evitar que succeeixi". 

UNICEF ​​calcula que uns 150 milions de infants d'entre 5 i 14 anys, o gairebé 1 de cada 6 nens en aquest grup d'edat, són víctimes del treball infantil. Segons les últimes estimacions de l'Organització Internacional del Treball (OIT), 7,4 milions de nens al mateix grup d'edat es dediquen al treball domèstic, que es porta a terme de manera desproporcionada per nenes.
 
Els treballadors domèstics es troben entre els més explotats i maltractats per una sèrie de raons, com la discriminació, l'exclusió de les lleis laborals, l'aïllament, i la seva naturalesa oculta. Els nens tenen major risc, per la seva curta edat, la manca de coneixement dels seus drets, la separació de la família i la dependència del seu ocupador. Tot i que no tots els infants treballadors domèstics pateixen abusos o explotació, els que treballen en el servei domèstic són especialment vulnerables al tràfic de persones, al treball forçat i a les pitjors formes de treball infantil, per la qual cosa el treball domèstic infantil és una de les formes més exteses i potencialment més explotadores de treball infantil avui en dia.
 
En alguns països, la feina innovadora per acabar amb el treball infantil ja està donant els seus fruits. A Gujarat (oest de l'Índia), per exemple, UNICEF s'ha aliat amb la Fundació IKEA per formar Xarxes de Nenes Adolescents (AGN, en les seves sigles en anglès), que formen els joves en temes relacionats amb violacions dels drets de la infància, inclosos el treball infantil i el matrimoni infantil. Aquestes xarxes s'han format en els 3.450 pobles de Gujarat, amb al voltant de 35.000 membres que advoquen pels drets dels infants involucrats en el treball infantil. Identifiquen a altres nens que treballen, en camps de cotó, per exemple, i convencen els seus pares perquè tornin a l'escola. Ja han identificat 61.827 nens que no anaven a l'escola i prop de 20.000 han tornat a les aules.
 
El treball a llarg termini s'ha de fer des dels governs. UNICEF dóna suport a la Convenció 189 de l'OIT sobre Treballadors Domèstics, aprovada el 2011 i que s'adreça especialment a les dones i nenes en el servei domèstic; i ha felicitat l'Uruguai, les Filipines i les Illes Maurici per ser els primers països a ratificar la Convenció. Uns altres 20 països han iniciat diàlegs nacionals sobre el treball domèstic en el procés d'adopció de la Convenció de l'OIT.
 
UNICEF ajuda als països a elaborar i aplicar programes integrals per fer front al treball infantil, des del marc jurídic i polític, per augmentar la capacitat dels governs per promoure el canvi social positiu i desafiar les normes culturals que donen suport al treball infantil.
 
Si necessites materials en vídeo pots descarregar-los en el següent enllaç:

ftp://video.unicef.es/trabajo-infantil/

Usuari:                              Refcom

Contrasenya:                      uce442087

Más información:

Dailo Allí

Cap de Premsa d'UNICEF Espanya

Tel: 609 160 051 / 91 378 95 55

E-mail: dailo.alli@unicef.es