Marcos: "Ser centro referente es como sacar un 10 en matemáticas"
Marcos: "Ser centre referent és com treure un 10 en matemàtiques"
En Marcos, estudiant del CEIP Melquiades Hidalgo, considera que estudiar en un centre referent en educació en drets d'infància és “estar en una escola molt especial”.
Més de 100.000 nenes, nens i adolescents van diàriament als 186 centres referents en educació en drets d'infància reconeguts per UNICEF. A cadascun d'ells els drets són presents de manera quotidiana a través de pràctiques diferents adaptades al context del centre de l'entorn.
Educar en drets d'infants suposa promoure valors democràtics, tolerants i de desenvolupament sostenible. Una escola compromesa amb els drets de la infància els converteix en la base del seu projecte educatiu, impulsa que la comunitat educativa els visqui en el dia a dia i fa que els mateixos nens, nenes i adolescents siguin partícips del canvi. D'aquesta manera, l'enfocament educatiu basat en els drets de la infància es converteix en una eina potent per contribuir a una transformació real de l'educació, capaç de donar resposta a les necessitats i els compromisos que requereix l'exercici de la ciutadania local i global a la societat actual.
Des d'UNICEF estem impulsant l'educació en drets d'infants als centres educatius, abordant-ho des de quatre àmbits. El primer promou el coneixement dels drets de la infància a la comunitat educativa, el segon busca fomentar i impulsar la participació infantil i adolescent a l'escola i a l'entorn. Per la seva banda, el tercer àmbit és el relatiu a la creació d'entorn protectors per a la infància i, finalment, el quart, fa referència al clima escolar.
"Aquest programa ens ajuda a ser millors educadores i educadores i a millorar com a comunitat educativa"
De manera anònima, el professorat de centres referents en educació en drets d'infants ens va ajudar a avaluar el programa mitjançant una enquesta. Sobre un màxim de cinc punts, el professorat de centres referents valora el programa d'educació en drets amb un 4,8. Així mateix, alguns docents d'infantil, primària i secundària ens han fet arribar les reflexions respecte al programa, sempre de manera anònima.
Cada curs escolar, des d'UNICEF Espanya llancem una convocatòria a tots els centres reconeguts com a oficials pel Ministeri d'Educació i Formació Professional per participar a la convocatòria de "centres referents en educació en drets d'infància". Es tracta d´un reconeixement que s´atorga per dos cursos escolars als centres educatius que treballen el programa i compleixin una sèrie de requisits. A més a més, aquest reconeixement es pot assolir en tres nivells diferents. La convocatòria de centres referents en educació en drets d'infància és oberta fins al 30 de juny de 2023.
Per a una de les persones que van participar a l'enquesta, el procés de convertir el seu centre en referent en educació en drets d'infants “ha valgut molt la pena, ens ajuda a conèixer realment les coses que es fan, veient àrees de millora i punts forts. Sens dubte, aquest programa ens ajuda a ser millors educadors i educadores i a millorar com a comunitat educativa”.
Un altre docent assegura que és un "programa molt interessant perquè ens fa reflexionar com a centre sobre com estem treballant per poder formar ciutadans i ciutadanes responsables i que sàpiguen, de debò, fer d'aquest món un lloc just i equitatiu".
"El fet de rebre aquest reconeixement ens obliga a adquirir un fort compromís amb l'educació en drets, cosa que veiem imprescindible per construir una societat justa i solidària”, ens assegura un altre docent d'un dels 186 centres referents a educació en drets d'infància".
"És un programa excel·lent que apodera l'alumnat i el professorat. Ens permet centrar l'atenció en aspectes molt importants que, altrament, es treballa de manera ocasional", assenyala un altre membre de la comunitat educativa.
"Ha estat molt important la motivació i la implicació de tota la comunitat escolar en aquest meravellós programa d'educació en drets, que s'ha convertit en el nostre centre en un eix fonamental del procés d'ensenyament-aprenentatge i, en general, de la vida del centre “, ens assegura un altre professor o professora.
"Recomanaria la participació a tots els centres educatius"
Per a un altre docent, el programa d'educació en drets d'infància és "un programa molt interessant que afavoreix el desenvolupament integral de l'alumnat i no l'estrictament acadèmic, recomanaria la participació a tots els centres educatius". Efectivament, l'enquesta també preguntava als docents si recomanarien el programa a altres centres, amb una valoració de 4,95 sobre cinc.
"Ajuda a posar en valor la feina que fem als centres educatius. Suposa fer una reflexió sobre les actuacions del centre que ajuda a millorar-la", assenyala un dels més de 600 docents que treballen en centres referents en educació en drets d'infància i ciutadania global.
Es tracta d'un programa que proporciona coneixement sobre els drets d'infància, tant a nivell teòric com pràctic, en facilitar mecanismes d'autodefensa, protecció i defensa dels drets a través d'activitats i accions que es desenvolupen al centre durant tot el curs escolar. D´aquesta manera, com assenyala un docent, "la millora al nostre centre ha estat important gràcies al compromís adquirit com a centre referent. S´ha convertit en l´element vertebrador d'accions, de tutories, d´accions dutes a terme per l´alumnat i de programacions de centre. Ajuda a conscienciar i al compromís de l'alumnat del nostre centre amb els drets d'infància".
"De bon començament em va semblar una gran iniciativa"
"De bon començament em va semblar una gran iniciativa", diu una persona de la comunitat educativa d'un centre referent en educació en drets d'infància. "Ens ajuda a tenir present al centre que un àmbit educatiu no és només per educar acadèmicament sinó humanament. Ens ha ajudat a implicar educadors i famílies en aquesta tasca de mirar sempre el que és millorar per als alumnes".
El programa d'educació en drets d'infants i el seu reconeixement com a centre referent està obert als centres d'educació infantil, primària i secundària, adaptant-se a cada etapa i cicle educatiu. "Encara que reconec que aconseguir alguns punts per assolir el reconeixement no va ser fàcil, vaig gaudir molt del camí que vaig recórrer. Em va servir de profunda reflexió i la participació de l'alumnat s'ha vist molt reforçada, cosa que crec que és un gran èxit al centre" , comparteix un altre docent.
La V convocatòria de centres referents en educació en drets d'infància és oberta fins al 30 de juny de 2023, i hi poden participar tots els centres educatius reconeguts com a oficials pel Ministeri d'Educació i Formació Professional del Govern d'Espanya. Per iniciar el procés, cal que el centre (i una persona responsable del mateix) es registrin a la pàgina web del programa, adjuntant una carta de la direcció del centre i un aval del consell escolar.
Aridane Hernández
Tècnic d'Educació en Drets d'Infància
Educació en drets d'infància
Si quieres introducir un enfoque de derechos de infancia en tu centro educativo pero no sabes cómo empezar, te presentamos Educació en Drets. Este proyecto está orientado a la comunidad educativa en su conjunto, para que podáis poner en marcha un proyecto educativo innovador donde los derechos de la infancia sean el eje de la vida escolar.