17 ODS per defensar els drets de la infància
17 ODS per defensar els drets de la infància
Els ODS i els drets són imprescindibles per al desenvolupament de tots els nens, nenes i adolescents. Una sèrie de dibuixos animats de UNICEF ens ajuda a treballar a l'aula sobre aquest tema.
Garantir el benestar i la consecució dels drets de la infància és un compromís de la nostra societat, però també és una condició essencial per complir amb l'Agenda 2030 i assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible sense deixar ningú enrere. Els drets de la infància reflectits a la Convenció de Drets de l'Infant (CDI) generen les condicions essencials per al desenvolupament sostenible de la infància reflectit a l'Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS); els drets i el desenvolupament es basen l'un a l'altre i avancen junts sense deixar ningú enrere.
És molt difícil desvincular els ODS i els drets, sobretot en relació amb l'avenç i el desenvolupament de la infància. L'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible contribueix en gran mesura a la realització dels drets de la infància, de la mateixa manera que treballar en el respecte dels drets de la infància afavorirà l'avenç en el compliment dels reptes establerts pels ODS.
Els ODS promouen els drets de la infància i suposen una oportunitat per al dret al desenvolupament de tots els nens i nenes. L'Agenda 2030 implica un canvi de paradigma i una oportunitat política per a la infància que es fonamenta en dos enfocaments compartits: la sostenibilitat i l'equitat. L'Agenda 2030 incorpora de manera prioritària la perspectiva dels drets de la infància i suposa una oportunitat per incidir en la màxima protecció de tots els nens i nenes, sota la consigna de no deixar ningú enrere.
En definitiva, els 17 ODS i els seus 169 objectius impacten de manera directa o indirecta en el benestar de la infància i la seva implementació representa una aposta clara per un model social i polític que posi els infants en el centre. A més, l'Agenda 2030 ajuda a ampliar la mirada cap a noves dimensions del benestar infantil associades a l'equitat, el desenvolupament econòmic, el medi ambient i el canvi climàtic, la promoció de la pau i la protecció. Garantir el benestar i la realització dels drets de la infància no és només un compromís dels països que han subscrit la CDI, sinó també una condició essencial per assolir els ODS per a tothom.
Una sèrie de vídeos sobre els ODS i els drets de la infància
Aquesta dualitat tan important entre drets d'infància i ODS, sumat al fet que cada cop hi ha més centres educatius compromesos amb els drets de la infància i la ciutadania global ens ha portat a UNICEF a dissenyar una sèrie de recursos audiovisuals que:
- Permeten als docents treballar a les aules sobre el coneixement i compliment dels drets de la infància i la seva relació amb els ODS.
- Desenvolupen capacitats en l'alumnat per respectar, protegir, complir i actuar conforme al marc definit per aquesta dualitat i els permeten assumir les responsabilitats que es puguin derivar del seu exercici al seu entorn proper i global, contribuint al desenvolupament sostenible de la societat.
Aquesta sèrie de recursos audiovisuals, titulada "17 ODS per defensar els drets de la infància" està formada per 10 vídeos que, a través d'un personatge animat anomenat Ody, ens ensenyen la vinculació que hi ha entre els diferents ODS i els drets de la infància en desenvolupar un problema per acabar donant-nos una sèrie d'idees que podria dur a terme l'alumnat al seu entorn més proper per garantir el compliment d'aquests drets i per treballar per aconseguir aquests ODS.
Cada vídeo treballa una sèrie de conceptes que es poden desenvolupar a l'aula:
- Els ODS i el dret de la infància al desenvolupament: justícia social, equitat, igualtat d'oportunitats, dret al desenvolupament, treball digne.
- Els ODS i el dret a una alimentació saludable: fam, desnutrició, obesitat, hàbits alimentaris, malbaratament, consum, educació nutricional
- Els ODS i el dret a la salut: salut, benestar, vida sana, accés universal a la salut, prevenció de malalties, salut mental, hàbits saludables, vacunes
- Els ODS i el dret a l'educació: educació, alfabetització, llibres, bretxa digital, ciència, desenvolupament del màxim potencial, treball, professions
- Els ODS i la igualtat de gènere: igualtat de gènere, dones, nenes, discriminació, cultura, estereotips, prejudicis.
- Els ODS i el dret a l'aigua: aigua, higiene, sanejament, rentat de mans, medi ambient, sequera, crisi climàtica, desenvolupament, enginyeria, ecosistemes
- Els ODS i el dret a la igualtat: igualtat, no discriminació, justícia social, solidaritat, racisme, discapacitat, classisme, aporofòbia, dignitat, tolerància, diversitat, inclusió, equitat.
- Els ODS i el dret a viure en un món sostenible: estalvi d'energia, comerç just, consum responsable, plàstics, escombraries, reciclatge, reutilitzar, impacte mediambiental, empremta de carboni.
- Els ODS i el dret al medi ambient: medi ambient, ecosistemes, pol·lució, canvi climàtic, biodiversitat, contaminació, salut, justícia intergeneracional
- Els ODS i el dret a la pau: pau, justícia, democràcia, ciutadania, no-violència, participació, guerres, assetjament escolar, protecció, empatia, negociació, diàleg, tolerància.
Descobreix els vídeos de la sèrie
Aquests recursos educatius formen part d'un projecte desenvolupat amb el suport financer de l'AECID: “ODS E INFANCIA: Promover el cumplimiento de los ODS desde el ámbito educativo, por y con los niños, niñas y adolescentes - 2019/Pry/0513”, el seu contingut és responsabilitat exclusiva d'UNICEF Comitè Espanyol i no reflecteix necessàriament l'opinió de l'AECID.