Alliberament de nens soldat a la República Centreafricana i Sudan del Sud
Els conflictes a la República Centreafricana i Sudan del Sud han posat en primer pla el problema de la utilització d'infants en enfrontaments armats.
A Bangui, capital de la República Centreafricana, 23 nens d'entre 14 i 17 anys van ser alliberats aquesta setmana de grups armats, i hi ha molts més identificats per a la seva posada en llibertat en els pròxims dies.
Els 23 nens, dels quals 6 són nenes, han estat portats d'una base militar a un Centre de Trànsit i Orientació al qual UNICEF dóna suport en què es proporciona educació bàsica, activitats esportives, formació professional i habilitats per a la vida quotidiana, a més de suport psicosocial que reben mentre es busca les seves famílies i es prepara la reintegració en les seves comunitats.
L'alliberament d'aquests nens és resultat de les negociacions entre els representants de l'ONU i les autoritats de transició per permetre l'accés a totes les bases militars del país i perquè els infants que es troben allistats en les antigues forces nacionals/Seleka puguin ser alliberats pels responsables de protecció infantil.
"Els nous enfrontaments produïts al setembre i desembre del 2013 van augmentar el risc que els infants siguin reclutats", ha assenyalat el representant d'UNICEF a la República Centreafricana, Souleymane Diabaté.
"La violència i la inseguretat fa que els nens siguin més vulnerables al reclutament, sobretot si estan separats de les seves famílies, desplaçats de les seves llars o tenen accés limitat a serveis bàsics i educació. A vegades aquest dolor per la pèrdua dels pares o germans també és utilitzat en contra seu".
Desde mayo de 2013, UNICEF y sus aliados han logrado la liberación de 229 niños vinculados a fuerzas y grupos armados en República Centroafricana.
Aquest últim any de crisi crònica a la República Centreafricana s'ha convertit en una complexa emergència que exigeix protecció humanitària, ja que té conseqüències dramàtiques per als infants. Es creu que el nombre de nens reclutats ha augmentat considerablement a causa de l'augment dels enfrontaments i el sorgiment de grups d'autodefensa, com l'anti-balaka.
Encara que les condicions inestables de seguretat fan que sigui extremadament difícil que els responsables de protegir els infants puguin comprovar el nombre exacte, UNICEF calcula que la xifra actual podria arribar a 6.000.
"No hi ha lloc per als infants en els conflictes armats i estem molt animats per aquesta col·laboració amb les autoritats de transició per tornar als nens la seva infància", ha valorat Diabaté.
"A Bangui i a tot el país, UNICEF està treballant amb totes les parts en el conflicte per verificar, alliberar i reunir els infants amb les seves famílies. Ens anima aquesta col·laboració amb les autoritats de transició i seguim treballant amb totes les parts per a l'alliberament de tots els nens al més aviat".
Des de maig del 2013, UNICEF i els seus aliats han aconseguit l'alliberament de 229 infants vinculats a forces i grups armats a la República Centreafricana.
PREOCUPACIÓ a SUDaN DEL SUd
UNICEF ha expressat també la seva profunda preocupació per l'ús de nens soldat en el conflicte armat que té lloc al Sudan del Sud.
Encara que no es pot confirmar la dada concreta de nens involucrats en els combats, UNICEF urgeix a totes les parts en el conflicte que no utilitzin ni permetin l'ús de infants i demana el seu alliberament immediat.
UNICEF forma part del Mecanisme de Seguiment i Informació sobre infants afectats per conflictes armats, per mandat del Consell de Seguretat de Nacions Unides. Tot i la manca d'accés i de seguretat, UNICEF està treballant amb els seus aliats per assegurar que es continuï informant sobre aquestes violacions.
"UNICEF recorda a totes les parts en el conflicte que tenen compromisos i obligacions sota el dret internacional i nacional", ha afirmat el representant d'UNICEF al Sudan del Sud, Iyorlumun Uhaa. "Qualsevol part que no s'adhereixi a les lleis que prohibeixen la participació d'infants en conflictes armats ha de retre comptes davant la justícia".