Burkina Faso: buscant solucions locals per a una crisi alimentària regional
Després de 35 dies a l'hospital de Dori, la Mariama, de dos anys, s'està recuperant. Va arribar a l'hospital amb tan sols cinc quilos amb un greu risc per a la seva vida a causa de la desnutrició aguda greu. El cas de la Mariama no és únic, al llarg d'aquests dos últims anys l'hospital ha presenciat un flux constant d'històries, com a conseqüència de la crisi alimentària del Sahel, que ha posat la vida de més d'un milió d'infants en risc de mort.
Burkina Faso, un país pertanyent a cinturó del
Sahel, sense sortida al mar i amb una població de 17 milions de
persones, tot i ser un dels majors productors d'or de l'Àfrica és
també un dels països més pobres. Encara que els
informes indiquen que la collita agrícola d'aquest any ha millorat,
s'estima que al voltant de 430.000 nens patiran de
desnutrició aguda el 2013, incloent 100.000 amb
desnutrició aguda greu.
UNA SUMA DE FACTORS DEVASTADORA
La història de la Mariama il · lustra la complexa
barreja de factors que s'amaguen darrere d'aquestes
xifres. Quan la Mariama tenia 14 mesos d'edat, la seva
mare, l'Aissato Hame, de 30 anys, va quedar-se embarassada de nou i
es va aturar el seu període de lactància. Aquesta circumstància va
deixar la Mariama sense el necessari per menjar. Amb quatre boques
per alimentar, i escassetat de menjar al seu poble, la família no
aconseguia arribar als 2.000 CFA al dia (al voltant de 4 dòlars)
necessaris per a alimentar-los a tots. Com a resultat, la salut de
la Mariama es va deteriorar fins que la seva mare finalment la va
portar a l'hospital.
Des de llavors, la mare de la Mariama ha après a preparar
farinetes nutritives assequibles amb cacauets i ha rebut aliments
terapèutics perquè pugui tornar a casa. Per altra banda,
l'hospital, amb el suport d'UNICEF i Metges del Món, els
proporcionarà també el transport perquè puguin tornar la setmana
següent a la seva respectiva revisió. El tractament
continuarà fins que la seva salut millorari.
LA MilloR PREVENCIÓ éS UNA BoNA EDUCACIÓ
Els treballadors en salut comunitària porten un temps de porta
a porta per diversos pobles educant i sensibilitzant els pares
sobre les bones pràctiques alimentàries nutritives i detectant
possibles casos d'desnutruición. Un dels majors reptes als
quals s'enfronten no és només l'escassetat d'aliments,
sinó també les actituds culturals.
En educar les famílies sobre les bones pràctiques
alimentàries, s'estan començant a veure clares diferències en les
comunitats a les quals serveixen. Les famílies comencen a saber
identificar els indicis de la desnutrició aguda.