Llevadores i llevadors: ajudant a néixer a Bolívia

Post de Blanca Carazo, Responsable de Projectes de Cooperació d'UNICEF Espanya.

La senyora Gregoria Carrer és llevadora tradicional al centre de salut de Curahuara de Carangas, al departament d'Oruro, a l'oest de Bolívia. Des dels 15 anys assisteix a altres dones en el moment del part. "La meva tia ho feia i a mi des de sempre em va agradar".

"Tinc un ítem", ens diu orgullosa. Això vol dir que, des del 2007, és funcionària del Ministeri de Salut. Als centres de salut del departament d'Oruro la medicina tradicional i la biomedicina (com anomenen la nostra medicina "occidental") comparteixen un mateix espai, el paracetamol i les infusions de fonoll conviuen en les farmacioles dels pacients.

Això és una manifestació de l'estratègia nacional SAFCI: Salut Familiar Comunitària Intercultural, amb la qual el Ministeri de Salut i Esports busca apropar la salut a totes les famílies, especialment les més vulnerables, respectant la riquesa cultural i les tradicions i creences dels diferents grups indígenes.

A més de fomentar l'intercanvi de sabers, el fet quellevadores i metges tradicionals estiguin als centres de salut fa que moltes famílies eliminin les seves reticències cap al sistema convencional i s'acostin al centre de salut.

La Narcisa Condori, de 18 anys, va donar a llum fa cinc dies, i ens explica que va venir a tenir a la seva filleta a l'hospital "perquè és més segur". Per la seva banda, la Guillermina Vadillo, que surt del centre amb les seves tres filles menors després de la revisió de la petita, ens explica que, dels seus cinc fills, els tres primers van néixer a casa i les dues menors a l'hospital.

Davant la pregunta de "I per què va amb les dues petites a l'hospital?" Respon sense embuts: "Perquè aquí està la senyora Gregoria". Els cinc fills d'aquesta dona van néixer amb l'ajuda de la grassoneta i somrient llevadora, i ella és la raó per la qual, avui dia, molts nens de Curahuara, no només neixen ben atesos en aquest centre, sinó que a més, gràcies a les orientacions donades per la senyora Gregoria, van puntualment a les seves revisions i vacunacions, de manera que les seves possibilitats de créixer amb bona salut augmenten.

"Jo parlo aimara, i per això confien en mi". No és d'estranyar.L'aspecte bondadós i tranquil de la llevadora inspira confiança de manera espontània, segur que la Narcisa se sent molt més còmoda i tranquil · la parlant amb la senyora Gregoria en la seva llengua materna, que intentant contestar les nostres indiscretes preguntes en espanyol.

 

"ELLeS Escullen"

A més, en aquests centres, les sales de part tenen llits grans "normals" i també amb una llitera de part "occidental". "Aquí les mares trien com donar a llum: a la gatzoneta, de genolls o tombades", ens explicava la senyora Ruperta, la llevadora d'un altre hospital, a Patacamaya. Segons ens va dir, la majoria prefereixen un part vertical. "Així la gravetat ajuda", indica molt convençuda.
 
A Ucumasi, on el llevador és el senyor Cándido Condorichoque, segueixen una lògica tranquil · litzadora. "Si tot va bé, elles decideixen", comenta el Dr. Coca, "si hi ha alguna complicació, jo prenc el control".
 
Com altres iniciatives enfocades als més vulnerables, aquest exemple d'integració de la medicina tradicional en el sistema de salut està aconseguint apropar la salut a totes les famílies, gràcies al treball conjunt del Govern de Bolívia, la cooperació internacional, els professionals de la salut i les comunitats.
 
Un altre dels costums dels habitants de l'altiplà bolivià respecte al naixement és que tota la família estigui present en el moment del part. Es creu que d'aquesta manera el nadó que arriba sent des del principi la calor i la benvinguda de la seva família. I quina millor benvinguda que un part ben atès i segur per al nen i per a la mare! És sens dubte, el millor principi, i una condició indispensable per a alguna cosa tan necessària i ineludible com seguir reduint la mortalitat infantil i materna a Bolívia, que en els últims 20 anys ha baixat en un 46%.