Setmana de la lactància materna

L'1 d'agost comença la Setmana Mundial de la Lactància Materna, la pràctica més econòmica i eficaç de salvar la vida d'un infant. 

 

"No hi ha cap altre intervenció en la salut que tingui un benefici tan gran per a les mares i els seus nadons i que costi tan poc als governs, com la lactància materna", va dir Geeta Rao Gupta, Directora Executiva Adjunta d'UNICEF. "La lactància materna és la primera immunització del nadó, especialment en llocs on la llet en pols és cara i corre el risc de contaminar-se amb aigua de poca qualitat".
 
Els nens que reben lactància materna tenen 14 vegades més possibilitats de sobreviure els sis primers mesos de vida que els que no ho han estat. Començar a alletar l'infant des del seu primer dia de vida redueix la mortalitat del nounat en un 45 per cent.
 
A més, la lactància materna ajuda a prevenir l'obesitat del nadó i futures malalties cròniques. Estudis realitzats als Estats Units i el Regne Unit assenyalen que els nens que reben lactància materna emmalalteixen menys que els que no la reben.
 
BENEFICIS PeR A MARES i infants
Però la lactància materna no només ofereix beneficis al nadó, també a les mares. Les dones que realitzen la pràctica de la lactància materna tenen menys possibilitats de quedar-se embarassades durant els sis mesos després de donar a llum, es recuperen abans del part i tornen al seu pes anterior més ràpid. Hi ha evidències que mostren que pateixen menys depressions postpart i que tenen menor risc de patir càncer de mama o ovaris en el futur.
 
No obstant això, i malgrat aquests beneficis demostrats mundialment, només el 39 per cent dels nens menors de sis mesos van rebre lactància materna el 2012. Es tracta d'una xifra que ha augmentat molt poc en les últimes dècades. No obstant això, els països amb polítiques i programes de suport han estat capaços d'augmentar les seves taxes de lactància materna de manera significativa.
 
fAN FALTA POLÍTIqueS DE suport
La Xina, que recentment va cridar l'atenció dels mitjans per la seva forta demanda de llet en pols, té unataxa de lactància materna exclusiva de només el 28 per cent. En un intent d'augmentar aquestes taxes tan baixes al país més poblat del món, UNICEF, juntament amb el Centre Nacional per a la Salut de Dones i Nens, va llançar al maig la campanya 10m2 d'amor, per localitzar, registrar, certificar i publicitar habitacions per lactància materna, per tal de conscienciar i donar suport a aquesta pràctica.
 
La campanya ha llançat un portal web, en el qual qualsevol empresa o organització pot demanar habitacions de lactància materna per a les seves empleades i clients. A més, s'està desenvolupant una aplicació per al mòbil que localitza aquestes habitacions.
 
Un altre país que ha aconseguit avenços importants ha estatCambodjaTogo i Zàmbiatambé van incrementar les seves taxes.
 
A l'altre costat de la balança hi Tunísia, Indonèsia i Nigèria, on la taxa de lactància materna està disminuint. Somàlia, el Txad i Sud-àfrica presenten les taxes més baixes del món.
 
Calen polítiques més compromeses i específiques que siguin prioritàries, així com un major consens a tot el món a l'hora de promoure aquesta pràctica que salva vides.