5 vídeos per tractar a l'aula els riscos de les xarxes
Aquests 5 vídeos són curts però estan plens de missatge i ens ajudaran a abordar a l'aula alguns riscos de les xarxes sobre els quals els més joves necessiten aprendre i reflexionar
Internet i les xarxes, el món digital en conjunt, tenen un potencial educatiu enorme i són eines valuoses per contribuir a fer efectius drets de la infància com el dret a la informació o a la llibertat d'expressió. No obstant això, presenten alguns riscos sobre els quals cal educar i que convé abordar a les aules de manera directa, explícita i intencional. Et presentem sis vídeos molt breus que ajudaran a plantejar un debat sobre els possibles perills que ens assetgen en línia. Aquests vídeos funcionaran millor des del segon cicle d'Educació Primària fins a Batxillerat
"Els seguidors que tu no veus" - La protecció del dret a la privacitat
Aquest vídeo ens presenta el dia a dia d'una nena davant d'un mirall misteriós. La seva vida no té res de particular ni sembla que corri cap risc, però no sabem què hi ha a l'altra banda del vidre.
Les activitats diàries de qualsevol nena, nen o adolescent formen part de la vida privada i haurien d'estar fora de mirades d'estranys. Aprendre a protegir la nostra intimitat de les mirades alienes, forma part de l'educació en ciutadania digital.
"Pensa abans d'acceptar" - La protecció davant l'abús i l'explotació
Les xarxes socials són part de les relacions de molts adolescents i sempre fa il·lusió rebre sol·licituds d'amistat... però no sempre hi ha un possible amic al darrere. El catfishing és un engany que consisteix en l'adopció d'una identitat falsa a la xarxa, habitualment amb la intenció d'estafar o abusar d'una altra persona. Aquest vídeo ens presenta una situació per la qual molts adolescents que comencen a fer servir xarxes socials han passat.
"No siguis estrella" - La protecció de les nostres dades
A tots ens agrada que ens facin cas, però a ningú no li agrada sentir-se observat. "No siguis estrella" és una campanya d'UNICEF que descobreix la part menys agradable de la fama i permet conscienciar nens, nenes i adolescents sobre la importància de protegir la seva identitat i la seva privadesa a internet i xarxes socials.
"Dos a la teva classe" - Protecció davant el ciberassetjament
Aquest vídeo, de la campanya d'UNICEF #2entuclase, és protagonitzat per l'actor Miguel Bernardeau i incideix sobre el ciberbullying que pateixen molts estudiants a les xarxes socials. És un missatge dirigit especialment als qui són testimonis d'aquestes conductes, encara que no hi participin, perquè són els que més poden fer per frenar-les.
Pensa abans d'enviar - Protecció davant el delicte
Quan un missatge és una broma una mica pesada i quan és un atac? No tots els adolescents saben distingir que allò que els fa gràcia a ells no és necessàriament divertit i que fins i tot pot ser feridor. Si el vídeo anterior s'adreçava als que no participen en el bullying, aquest es dirigeix directament, potser sense adonar-se'n, als que estan a punt de cometre o contribuir a un delicte d'assetjament.
Més informació sobre tecnologia i drets de la infància
Activitat per celebrar el Dia Mundial de la Infància
Som infància!
Aquest 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, volem proposar una reflexió sobre què significa la infància i l'adolescència, què ens preocupa, què valorem més, què volem reivindicar des de les aules... Et sumes?
© UNICEF/UN017602/Ueslei Marcel