Símbols de la pau
Al llarg de la història i arreu del món, els éssers humans hem triat diferents imatges i gestos per a representar la pau. Aquests símbols mostren el valor que té la pau per a nosaltres i tenen diferents històries i orígens que val la pena conèixer. Utilitza'ls per celebrar la pau i la no violència a l'aula!
1. Colom de la pau
El colom de la pau és un símbol molt antic. Apareix en el llibre del Gènesi i representa la pau i la reconciliació després del diluvi universal. Després de la Segona Guerra Mundial el colom de la pau va tornar a ser una imatge molt reconeguda, a causa d'uns dibuixos que va realitzar Picasso. Tradicionalment el colom de la pau porta una branca d'olivera al bec i és de color blanc, però et convidem a pintar amb la teva classe coloms de tots els colors en aquesta activitat per a Educació Infantil i primer cicle de Primària: Colors de pau.
2. Branca d'olivera
La branca d'olivera és un altre símbol de pau que la humanitat utilitza des de fa molt de temps. Era un dels atributs de la deessa grega de la pau, Irene, i simbolitzava l'abundància i la victòria sobre els mals esperits. En les antigues Grècia i Roma, s'intercanviaven branques d'olivera com a oferta de pau després d'una batalla.
3. Logotip de la pau
Creat el 1958 per Gerald Holtom, un dissenyador gràfic anglès, per a una campanya en suport del desarmament nuclear, aquest símbol es va fer mundialment conegut en els anys 60 a través del moviment hippie. Les línies dins del cercle representen les lletres D i N (desarmament nuclear) en l'alfabet semàfor, que és el que s'utilitza els braços i banderes per enviar missatges visuals a llarga distància.
4. Vacuna del bon tracte
Aquest pot ser el símbol més especial per a la teva aula, perquè serà una creació vostra. Descobreix com crear una vacuna del bon tracte per protegir al vostre entorn de la violència. L'especial d'aquesta vacuna és que entre tots podeu descobrir quines formes de violència us afecten i generar solucions i compromisos per frenar-les. Aquesta vacuna no es pren, es pensa!
5. Senyal de la "V" amb la mà
Aquest gest, amb la mà girada cap a fora, té diferents significats però es va popularitzar com a signe de pau durant els moviments pacifistes posteriors a la Segona Guerra Mundial i, especialment, en la dècada de 1960, durant la Guerra del Vietnam. Si es realitza amb la mà girada cap a dins, és un insult greu en alguns països anglosaxons.
6. Pipa de la pau
Els pobles originaris d'Amèrica del Nord tenen entre les seves tradicions compartir una pipa cerimonial com a símbol de pau i amistat entre grups i entre persones. Aquestes pipes tenen diferents formes, materials i nom al llarg del continent americà (chanunpa per als Lakota o bahui per als Shoshone). Posteriorment els europeus van cridar genèricament a aquestes pipes amb la paraula francesa calumet.
7. Grua de paper
Aquestes grues realitzades mitjançant papiroflèxia es diuen orizuru en japonès i són un dels dissenys clàssics de l'origami (tècnica japonesa de plegat de paper). La llegenda explica que qui aconsegueixi unir 1.000 grues de paper amb fils (Senbazuru) veurà complert un desig. Es van fer populars com a símbol de pau després de la Segona Guerra Mundial per la història de Sadako Sasaki, una nena japonesa que va emmalaltir de leucèmia després de la bomba atòmica d'Hiroshima i a la que la seva família i amics van ajudar a plegar més de 1.000 grues durant la seva estada a l'hospital. Descàrrega de la Wikipedia un model per fer grues de paper.
8. Armament trencat
El rifle trencat s'usa com a símbol de pau des de principis del segle XX, quan diferents organitzacions pacifistes europees ho van usar en les seves protestes contra la Primera Guerra Mundial. En 1921, la Xarxa Internacional de Resistents a la Guerra el va adoptar com a logo. Altres símbols relacionats amb aquesta idea són la imatge d'un rifle o pistola amb una flor a la boca del canó, tancs destruïts o una arma inutilitzada, com la que apareix a la foto, obra de Carl Fredik Reutersward.
9. Arc de Sant Martí de la pau
L'arc de Sant Martí és un símbol molt difós de la pau. El 1961, l'activista italià Aldo Capitini va usar una bandera de l'arc de Sant Martí per a una marxa per la pau i el símbol es va popularitzar. Actualment, la bandera de la pau té els set colors de l'arc de Sant Martí del revés (violeta dalt i vermell a baix), a diferència de la bandera multicolor del moviment LGBTQI (sis colors, amb el vermell a dalt i el violeta baix).
10. Banner de la pau
També conegut com a símbol de Roerich o símbol del Pacte de Roerich pel seu autor, Nicholas Roerich, un artista i filòsof rus que va dedicar part de la seva vida a promoure la protecció de l'art, la cultura, l'educació i la ciència en temps de guerra i la influència ha estat molt important en el desenvolupament de lleis i acords de protecció del patrimoni cultural.
11. Rosella
S'explica que, durant la Primera Guerra Mundial a Europa, van créixer moltes roselles en el que havien estat els camps de batalla, pel que aquesta flor va ser adoptada com a record dels caiguts en la guerra. Més endavant, es va promoure la rosella blanca com a símbol del pacifisme, la no violència i contra els desastres de la guerra.
12. Salam Shalom
Unió de les paraula pau en els idiomes hebreu (shalom) i àrab (salam) com a reivindicació de pau i concòrdia entre les persones, els pobles, les ideologies i les religions a l'Orient Mitjà.
13. Mans blanques
Les mans pintades de blanc i esteses mostrant el palmell són un gest de pau i de rebuig a la violència, en particular al terrorisme. El simbolisme és doble: el que estiguin pintades de blanc reflecteix l'oposició a les mans tacades de sang, que reflecteixen violència; el que estiguin obertes i esteses al capdavant és un gest d'autoafirmació, de conciliació i que comunica que la persona no amaga res, al contrari que un puny, que pot enganxar i amagar.
Dóna vida a aquests símbols!
Coneixies aquests símbols i el seu origen? Les imatges, els símbols i els gestos ens ajuden a donar visibilitat a qüestions complexes, com la pau, la no violència i el bon tracte, però no són eficaços si no els posem en marxa. Fes-los servir en activitats a l'aula o per a campanyes de mobilització en el teu centre educatiu. No oblidis explicar el seu origen, perquè el seu valor no està en la seva forma sinó en el seu significat. I, si us animeu, podeu posar en marxa una campanya de vacunació pel bon tracte, perquè cap símbol tenen tanta força com aquells amb els que ens comprometem.
Recursos educatius de la guia del curs 2018/19: A l'escola, Fora de perill
Novetas al nostre blog educatiu
Activitat per celebrar el Dia Mundial de la Infància
Som infància!
Aquest 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, volem proposar una reflexió sobre què significa la infància i l'adolescència, què ens preocupa, què valorem més, què volem reivindicar des de les aules... Et sumes?