El canvi climàtic, una seriosa amenaça per als nens

La ciutat sud-africana de Durban acull fins al 9 de desembre la XVII Conferència de l'ONU sobre Canvi Climàtic (COP17), un cim al més alt nivell sobre una problemàtica que representa una seriosa amenaça per als nens de tot el món.

UNICEF participa a Durban amb una delegació que el seu objectiu és fer visibles als nens en les negociacions i solucions que allí es debatin, garantint a més que s'escolti la veu dels més joves en la resposta al canvi climàtic.


El Fons de les Nacions Unides per a la Infància advoca perdonar prioritat als més pobres i vulnerables, especialment les dones i els nens, que sovint sofreixen tot el pes dels fenòmens meteorològics extrems i els desastres mediambientals, malgrat ser els menys responsables del canvi climàtic.
 

Un repte per a la supervivència

L'impacte del canvi climàtic planteja multitud dereptes per al dret a la vida, la supervivència i el desenvolupament dels nens. Entre ells estàl'increment de la desnutrició, a causa d'una alteració dels nivells de rendiment de l'agricultura i una reducció del proveïment d'aigua. De fet, l'emergència nutricional que des d'aquest estiu sofreix la Banya d'Àfrica, on 320.000 nens menors de cinc anys sofreixen desnutrició greu, es deu en part a un major espaiament i intensitat de les èpoques anuals desequera i pluges.Situacions així exposen als nens a un major riscde contreure malalties infeccioses (com el còlera, el dengue o la malària). El fet que el sistema immunològic dels nens no estigui desenvolupat encara del tot els fa més vulnerables a contreure malalties i veure's afectats pels problemes derivats de les mateixes. Altres efectes indirectes del canvi climàtic són lainterrupció de l'educació dels nens i la separació o el desplaçament de les seves famílies. A Mongòlia, per exemple, més d'un terç dels nens inverteixen de tres a quatre hores al dia a buscar aigua, per la qual cosa molts d'ells falten a l'escola.
 

Un RETROCÈS cap als ODM

Les conseqüències del canvi climàtic en la infància poden tirar per terra els avanços aconseguits fins ara pels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM). Encara que no hi ha fórmules màgiques, lareducció del risc davant desastres naturals és una línia de defensa vital per a les poblacions vulnerables, especialment a les àrees geogràfiques més exposades. D'altra banda, quan els nens estan educats, informats i implicats, estan millor preparats per protegir-se a si mateixos i, a més, comparteixen aquesta informació amb la resta de membres de la seva comunitat