Vídeo: El diari de l'Oleksandra
Algunas preguntas para el aula
Vídeo: El diari de l'Oleksandra
Aquest vídeo es pot utilitzar en aules d'Educació Secundària per obrir una reflexió sobre les guerres i la manera com afecten les vides de milions de persones innocents a tot el món.
Abans que comencés el conflicte, l'Oleksandra, de 16 anys i resident a la ciutat ucraïnesa de Zaporiyia, participava en una iniciativa d'UNICEF per fomentar la participació infantil i juvenil a través d'un programa de joves blocaires. Durant la primera setmana d'hostilitats a la ciutat, ha enviat un vídeo diari a UNICEF per relatar la seva experiència. Aquest vídeo és un resum de la visió personal d'una adolescent els primers dies de violència i incertesa. Tot el testimoniatge és real, amb so natural i sense ús d'un guió.
Per a quins nivells educatius està recomanat aquest vídeo?
El testimoni de l'Oleksandra pot ser molt valuós a l'aula per parlar de les conseqüències de les guerres i per tractar qüestions relacionades amb la salut mental, l'empatia i la solidaritat. Tot i això, aquest vídeo té una forta intensitat emocional i la seva protagonista pot despertar molta empatia i identificació en altres nens i nenes. Per això, només és recomanable per a aules a partir d'Educació Secundària, sempre que es compleixin altres condicions per visualitzar-les:
- Disposar d'un espai i un temps a l'aula o en família que faciliti veure el vídeo amb tranquil·litat i que permeti una ronda de debat i reflexió. No és un contingut recomanable per ser distribuït a través de xarxes socials a l'alumnat per ser vist individualment.
- Valorar prèviament la situació emocional del grup: per exemple, si estan especialment estressats per alguna qüestió o si el conflicte a Ucraïna els ha afectat especialment. Si preveiem que la reacció al vídeo pot ser molt intensa, millor evitar-ho.
- Reservar un temps a la mobilització i solidaritat: quan som testimonis d'històries el final de les quals desconeixem, ens pot envair la desesperança i generar frustració. Donar opcions a la nostra comunitat educativa per ajudar els anens i nens afectats per les hostilitats pot tenir un efecte positiu.
Abans de projectar el vídeo és recomanable explicar al grup què veuran: un testimoni a càmera en primera persona, amb una única protagonista i sense escenes impactants. També es poden compartir per escrit les declaracions de l'Oleksandra. Convé recalcar que no és un vídeo espectacular i que no té guió, només els subtítols i les sobreimpressions que donen context a la imatge
Algunes preguntes per a l'aula
- Què sabem sobre l'Oleksandra? Què ens diu la manera com parla, els seus gestos, el seu entorn i el seu aspecte?
- Què sabem de la seva ciutat, Zaporiyia? Quines notícies ens n'han arribat?
- Com imaginem la seva vida uns dies abans? I un any abans?
- Quines diferències veiem entre les diferents escenes? Notem canvis en el to de la veu, en el llenguatge no verbal o en la mirada? Com varia el seu ànim a les diferents escenes?
- Una de les escenes contrasta molt amb les altres (pista: en la què vesteix de rosa). Comprenem el seu optimisme en aquell moment? Què ens crida l'atenció? Què pensaríem de la seva història si el vídeo s'acabés aquí?
- En una altra de les escenes, l'Oleksandra reconeix que la situació és molt difícil psicològicament. Com creus que pot afectar la nostra salut mental una situació així? Què sents que és més complicat? Com t'imagines que pot ser per a nens i nenes que parteixen de situacions encara pitjors que l'Oleksandra (sense llar, lluny de les seves famílies, amb discapacitat, víctimes de discriminació...)?
- En una altra escena, l'Oleksandra expressa la seva preocupació pel seu avi. Com veus una situació així per a les persones més grans? Creus que tenen les mateixes oportunitats de protegir-se i escapar-se que els joves?
- A més a més, en un moment, anuncia que el pare s'ha unit a la unitat de defensa territorial. Què vol dir això?
- Com veiem el futur immediat de l'Oleksandra? I el futur a llarg termini? Què li diríem si ens poguéssim comunicar-hi? Què voldríem que passés?
- L'Oleskaya diu "ningú mereix això". Per què creus que ho diu? Creus que hi ha qui pugui pensar-hi diferent?
Conceptes clau: drets de la infància, pau i no-violència, conflictes, protecció de la infància, salut mental, solidaritat.
Adreçat a: docents d'Educació Secundària i educadors que treballen amb adolescents i joves.
Data de publicació: març de 2022
Edita: UNICEF
Activitats i recursos sobre pau, resolució de conflictes i no-violència
Últimes notícies al blog
Educant la consciència
Aquest curs pot ser un bon moment per reflexionar i millorar algunes coses sobre benestar psicosocial i hàbits de vida saludables al nostre centre educatiu.