Joc de rol: pau i no-violència
En aquest joc es plantegen dues situacions amb un possible conflicte en què cada personatge mostra una actitud i una opinió diferent debateu sobre quina és la reacció que us sembla més correcta.
Joc per a Educació Primària.
Aquest joc planteja conflictes mitjançant una imatge amb diferents personatges i postures diferents davant d'un fet concret, buscant el foment de l'escolta activa i l'expressió del criteri propi, la tolerància, l'empatia, la cooperació, l'intercanvi de punts de vista, el consens ... Una opció de construcció, de pau per viure el dia a dia.
Orientació sobre l'etapa educativa
Aquest joc està recomenat per alumnat del cicle superior de Primària (CS).
Drets de la infància relacionats:
- Dret a la protecció davant la violència.
- Dret a la participació i a la llibertat d'expressió.
Com s'hi juga?
Aquest joc inclou dues pantalles diferents. A cadascuna es planteja una situació concreta fictícia, però que podria estar vinculada al dia a dia de l'alumnat, que mostri un possible conflicte. Cadascun dels personatges que apareix a la pantalla mostra una actitud o una opinió davant del conflicte plantejat.
Es tracta que, a cada pantalla, després d'haver llegit/escoltat el que diu cada personatge, l'alumnat comenti cada intervenció aportant els arguments a favor i en contra d'aquesta. Fins i tot es poden formar equips si hi ha prou alumnes que sustentin cada opció, muntant un debat en què cada grup intenti convèncer l'altre que la seva alternativa és la més adequada. Els participants podran canviar de bàndol si un altre el convenç més.
Al final, com a tancament de l'activitat, una persona representant de cada equip farà un resum de la situació, argumentant per què finalment li sembla millor una opció o una altra i si en el transcurs del debat els companys/es o ell/ella han canviat d'opinió, i per quina raó.
Mentre es juga
El debat de les diferents possibilitats i per què és millor una que una altra per garantir un clima de pau, inclusió, empatia, etc., però també de respecte a un mateix i als altres, es manté durant el joc, fet que converteix aquesta activitat en una proposta dinàmica.
Conceptes clau:
Convivència, tolerància, inclusió, respecte, pau, no-violència, llibertat d'expressió, negociació, argumentació.
Adreçat a: Aula d'Educació Primària.
Edita: UNICEF Espanya, desembre de 2023
Conceptualització i producció: Eduxarxa, SCCL
També disponible en: CAS |
Disponible a Genially en: CAS | CAT | EUS | GAL | VAL | ENG
Descobreix més recursos interactius sobre pau i no-violència
Aquests recursos educatius formen part d'un projecte finançat per MDSA2030/NextGenUE/PRTR - Ordre DSA/1110/2022, de 17 de novembre – Modernització Tercer Sector -Exp.77/22
Activitat per celebrar el Dia Mundial de la Infància
Som infància!
Aquest 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, volem proposar una reflexió sobre què significa la infància i l'adolescència, què ens preocupa, què valorem més, què volem reivindicar des de les aules... Et sumes?