Joc: Com se sent?

  • Relaciona la persona amb l'emoció indicada a cada pantalla!

  • Joc per aprendre a identificar emocions i construir entorns amigables a Educació Infantil

 


En aquest joc podrem treballar amb imatges que permetin identificar emocions i parlar-ne per relacionar-les amb les nostres reaccions en situacions de conflicte personal o col·lectiu. Parlar d'allò que els passa als altres és un pas previ (o un mirall) per poder parlar del que ens passa a nosaltres mateixos. Es tracta de reconèixer les emocions, de validar-les i veure com les podem acompanyar de manera saludable, treballant per la pau individual i també grupal.

 

Drets de la infància relacionats:

 

  • Dret a la protecció davant la violència
  • Dret a la participació i a la llibertat d'expressió
  • Dret a la salut
 

Com s'hi juga?

 

El joc consisteix a trobar la imatge que correspon a l'emoció assenyalada en la pregunta que apareix a cada pantalla: enuig, tristesa, por, dolor, alegria i tranquil·litat. La imatge correcta està col·locada entre d'altres que representen altres emocions.

Les preguntes estan escrites en lletra majúscula per si es vol fer la lectura amb l'alumnat.

Depenent del grup i el moment, es poden veure totes les pantalles o només unes poques. El més important de l'activitat és que hi hagi temps per poder posar en comú les nostres reflexions després del joc, encara que només sigui sobre dues o tres emocions.


Després de jugar


Un cop acabat el joc, podem parlar de les emocions destacades de cada pantalla (les que han hagut de localitzar). Podem tornar a projectar la pantalla i preguntar a l'alumnat:

  • Com heu sabut que la imatge representava aquesta emoció?
  • Què creieu que li pot haver passat al personatge de la foto perquè se senti d'aquesta manera?
  • Què li diríeu?

De mica en mica, el portem a un terreny més proper perquè els nens i nenes puguin parlar de les emocions al seu dia a dia i abordar aspectes pràctics, sempre evitant que els participants sobreexposin les seves emocions o les dels altres i parlin de temes que podrien ser íntims i seria millor tractar en privat.

  • Totes les emocions ens agraden de la mateixa manera?
  • Quina ens agrada més? Per què?
  • Quina ens agrada menys? Què podem fer amb les emocions que no ens agraden?

En aquesta etapa del desenvolupament els nens i nenes encara no han tingut temps de desenvolupar una visió objectiva del bé i del mal i, sovint es deixen portar per la seva visió subjectiva: “és bo allò que em fa sentir bé”, “és dolent allò que em fa sentir malament”. Al llarg del seu desenvolupament a Educació Infantil, és important que puguin, a poc a poc, desenvolupar tant l'empatia com un enfocament una mica més objectiu:

  • Les emocions que anomenem "negatives" (enuig, tristesa, por...) no són dolentes en si mateixes: són un avís que alguna cosa no ens agrada i hem d'escoltar-les, compartir-les amb algú de confiança i solucionar el problema que les causa. 
  • Les emocions que anomenem "positives" (alegria, tranquil·litat...) són agradables, però de vegades no són adequades, per exemple: si algú ens explica un problema i riem o si veiem algú molt preocupat i no ens afecta.
  • La bona gent pot sentir emocions “negatives”: tots ens enfadem o estem tristos de vegades, això no ens fa males persones. L'important és que sapiguem comportar-nos sense fer mal als altres, encara que ens sentim malament.
  • Entendre les nostres pròpies emocions i les d'altres persones ens ajuda a una millor convivència, a prevenir la violència i a viure en pau al nostre entorn.

 


Conceptes clau:

Convivència, cura, pau, respecte, amistat, confiança, empatia, emocions, autoconfiança, protecció, semblances i diferències, autocontrol, ajuda

Adreçat a: Educació Infantil

Edita: UNICEF Espanya, desembre de 2023

Conceptualització i producció: Eduxarxa, SCCL

També disponible en:  CAS |

Disponible a Genially en:  CAT |  CAS  |  ENG |  VAL |  EUS |  GAL

 

Descobreix més recursos interactius sobre pau i no-violència

Joc de l'oca: pau i no violència

Joc de l'oca: pau i no violència

Joc de l'oca per a educació primària que permet reflexionar sobre la pau i la no-violència.

Escape room: casa del terror

Escape room: casa del terror

Per sortir de la casa del terror, la Maria només necessita trobar alguns objectes clau que li facin recordar qui és i q…

Enigma: troba el personatge

Enigma: troba el personatge

Endevina qui és el personatge misteriós fent servir el menor nombre de pistes possible. Joc per a Educació Secundària

Joc de rol: resolució de conflictes

Joc de rol: resolució de conflictes

En este juego se plantean dos situaciones con un posible conflicto en el que cada personaje muestra una actitud y una o…

Joc de dobles: emocions i fórmules de cortesia

Joc de dobles: emocions i fórmules de cortesia

Joc per aprendre que les fórmules de cortesia són una forma respectuosa de relacionar-se amb els que ens envolten, prom…

Joc: Obre la porta correcta!

Joc: Obre la porta correcta!

Com educar en actituds que fomentin el respecte i la no-violència?

Quiz d’actualitat: pau i no violència

Quiz d’actualitat: pau i no violència

Resoleu aquest qüestionari en què es plantegen sis preguntes lligades a alguns fets violents de l'actualitat i amb les …

Sopa de lletres sobre prevenció de conflictes

Sopa de lletres sobre prevenció de conflictes

Descobriu en aquesta sopa de lletres paraules relacionades amb els conflictes i paraules relacionades amb la seva soluc…

Joc: Casa de la pau

Joc: Casa de la pau

Joc per a Educació Infantil que ens ajuda a identificar entorns de pau cotidianos

 

Aquests recursos educatius formen part d'un projecte finançat per MDSA2030/NextGenUE/PRTR - Ordre DSA/1110/2022, de 17 de novembre – Modernització Tercer Sector -Exp.77/22

U50 logo MDSA2030 NGEU 0
 

Som infància!

Activitat per celebrar el Dia Mundial de la Infància

Aquest 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, volem proposar una reflexió sobre què significa la infància i l'adolescència, què ens preocupa, què valorem més, què volem reivindicar des de les aules... Et sumes?

Més informació

Somos infancia
Somos infancia
Somos infancia