La casa de la pau
Joc per a Educació Infantil que ens ajuda a identificar entorns de pau quotidians
Quins elements serveixen i quins no per construir un ambient de pau i tranquil·litat?
En aquest joc, veiem espais quotidians a una casa: la cuina, el dormitori, el bany i el saló. Aquests espais es relacionen amb hàbits que ens porten al benestar diari: l'alimentació, el somni, la higiene, la relaxació i el temps en família. Quan algunes de les necessitats i rutines de cura bàsiques que ha de cobrir una llar no es compleixen, augmenta el risc de tensions, frustració i malestar.
A més, perquè hi hagi benestar, cal crear un ambient de pau i no-violència que, en part, podem aconseguir amb la cura del nostre entorn.
Es tracta d'aprendre a identificar quins elements de l'entorn influeixen en les nostres emocions i la nostra sensació de seguretat, permetent-nos construir un ambient de pau i tranquil·litat.
Drets de la infància relacionats:
- Dret al descans i al joc.
- Dret a la família.
- Dret a la nutrició.
- Dret a l'aigua, el sanejament i la higiene.
Com s'hi juga?
El joc ens facilita imaginar una casa on regni la pau, vinculant cadascun dels espais a un dret concret que ajudi a construir-la. Per exemple, la cuina quedaria lligada al dret a la nutrició. El saló, al dret a la família i al joc. El dormitori, al dret al descans. I el bany, el dret a l'aigua, el sanejament i la higiene. Si aconseguim promoure tots aquests drets, aconseguirem també un ambient de pau i harmonia.
Per obtenir aquesta “casa de la pau”, cada estança s'ha de moblar amb objectes i elements que ajudin a aconseguir el dret vinculat a cada espai. Per exemple, un menjar nutritiu ens ajudarà a promoure el dret a la nutrició; però cal rebutjar els elements contraris a aquesta idea, que no ens permetin assolir el dret desitjat i construir un entorn de pau (per exemple, joguines bèl·liques o crits).
Es tracta d'un joc basat en l'arrossegament de figures, que s'han de portar a l'espai correcte. Per exemple: la fruita, a la cuina, sempre valorant si aquest element ens permet construir la pau o no. Podem fer-nos preguntes com: “Ens fa sentir bé la fruita?”, “Ens serveix per estar millor?”.
Depenent del grup classe i dels recursos de què es disposin, podem fer la tasca d'arrossegar els objectes o delegar-la en els participants per torns.
Mentre es juga
A més a més del joc d'arrossegament i la construcció d'un entorn ideal per fomentar la pau i la no-violència, es proposa obrir un petit debat amb l'alumnat per parlar de cadascun dels elements que apareixen al joc:
- Per què alguns són adequats per construir un ambient pacífic i d'altres no?
- Què pensa cada participant?
Per exemple, tenir una bona nutrició (dret a la nutrició) permet sentir-se millor, estar més saludables, més tranquils i feliços. Per tant, des d'aquest punt de vista, és més fàcil aconseguir un ambient de pau i no-violència.
Si aquest joc es desenvolupa juntament amb les famílies, és important reflexionar sobre la importància que té el compliment dels drets fonamentals de la infància en la generació d'un entorn de pau. L'incompliment dels drets de la infància és, per ell mateix, un acte de violència.
Conceptes clau:
Convivència, pau, no-violència, pacifisme, drets de la infància, necessitats bàsiques, hàbits i rutines, llar, família
Adreçat a: Alumnat d'Educació Infantil, famílies.
Edita: UNICEF Espanya, desembre de 2023
Conceptualització i producció: Eduxarxa, SCCL
També disponible en: CAS |
Disponible a Genially en: CAT | CAS | EUS | GAL | VAL | ENG
Descobreix més recursos interactius sobre pau i no-violència
Aquests recursos educatius formen part d'un projecte finançat per MDSA2030/NextGenUE/PRTR - Ordre DSA/1110/2022, de 17 de novembre – Modernització Tercer Sector -Exp.77/22
Som infància!
Activitat per celebrar el Dia Mundial de la Infància
Aquest 20 de novembre, Dia Mundial de la Infància, volem proposar una reflexió sobre què significa la infància i l'adolescència, què ens preocupa, què valorem més, què volem reivindicar des de les aules... Et sumes?